Společnost sklidila hrachovou senáž, která se zakonzervovala neprodyšnou konzervační fólií do dvou stovek kulatých balíků. Fólie brání přístupu vzduchu k senáži, takže vznikne ideální prostředí pro její fermentaci. Neprodyšnost se musí zachovat až do doby zkrmení. Ta může nastat třeba i za deset měsíců.„Vlastníme asi tři sta kusů krav. Pro jejich krmení použijeme zhruba jeden balík denně s tím, že se nekrmí jen hrachovou senáží, ale i vojtěškovou nebo jetelovou. Přesto hrachová senáž je důležitým zdrojem živin,“ řekl předseda představenstva Farmy Tichý a spol. Pavel Tichý.

Přibližně měsíc ležely balíky na poli. Druhého srpna firma zjistila, že u 85 balíků došlo k poškození fólie. Byla potrhána na několika místech a na třech balících praskla úplně.

Na vině jsou krkavci velcí, kteří jsou státem chránění. Hejno 80 až 100 krkavců viděli místní obyvatelé a také pracovníci, kteří na sousedních pozemcích prováděli agrotechnické operace. Navíc byly balíky potřísněny trusem.

„Proklování fólie způsobilo vniknutí vzduchu do senáže, která je tím pádem nepoužitelná. Vzduchem dochází k plesnivění a hnilobě krmiva,“ objasnil Pavel Tichý.

Podle lidí docházelo k náletu denně. Tito ptáci se snesli na balíky, zobákem rozklovali fólie, pod kterými nacházeli potravu. Podle Tichého je tento případ první. „U jiné senáže se nám to nikdy nestalo. Nejspíš je přilákal právě hrách.“

Společnost vyčíslila škodu na 108 000 korun. „Ztráta byla vypočtena z množství poškozené senáže, pokosu, nahrabování, lisování, balení včetně konzervační fólie, přípravku na zlepšení fermentace a také práce,“ dodal Tichý.

Jelikož došlo k výpadku v zásobě krmiv, musí ji firma nahradit jiným zdrojem krmení, nejspíše šrotem, který ovšem není pro krávy tak výživný jako hrachová senáž. Navíc jsou to pro firmu další náklady.

Společnost Farma Tichý a spol. požádala odbor životního prostředí v Rychnově nad Kněžnou o náhradu škody.

„Farma Tichý nás kontaktovala ohledně informací, kde uplatňovat náhradu škody. Společnost jsme odkázali na ministerstvo životního prostředí a Krajský úřad Královéhradeckého kraje. Zda má pan Tichý reálnou šanci získat odškodnění, budou posuzovat právě tyto instituce,“ uvedl Vratislav Hubáček, odborný referent Městského úřadu v Rychnově nad Kněžnou.

„Zda nějaké odškodné dostaneme, vážně nemám nejmenší tušení. Nikdy jsme o náhradu škody nežádali. V případě poškození úrody například divočáky jsme ztráty rovnali s myslivci,“ dodal předseda představenstva firmy Pavel Tichý.