Druhou oblastí je Burgundsko. Zde si labužníci vychutnávají jedinečné pokrmy spolu s nezapomenutelnými víny. Místní specialitou je úprava šunky s kudrnkou, šneci po burgundsku nebo ztracená vejce na slanině a červeném víně, která se podávají jako předkrm. Jako hlavní chod si gurmán dopřeje hovězí na burgundský způsob, kohouta na červeném víně či křepelky po vinařsku.


Dnešní recepty dávají možnost volby mezi burgundským kohoutem nebo alsaským hovězím, jako dezert doporučujeme francouzské palačinky s třešněmi, višněmi či exotickým ovocem.

Burgundský kohout na víně

1 kohout nebo velké kuře, 150 g uzeného boku, 1 velká cibule, 100 g mrkve, 150 g žampionů, 50 g másla, 60 g hladké mouky, 1 láhev červeného burgundského vína, tymián, bobkový list, sůl, pepř, 1 kg brambor, 400 g zelených fazolových lusků.


Rozporcovanou drůbež naložíme s nakrájenou mrkví a cibulí na noc do vína. Druhý den kousky masa vyjmeme, osušíme a na másle dozlatova opečeme. Marinádu přecedíme, zasypeme hl. moukou a trochu opražíme. Maso vložíme nazpět a osolíme. Přidáme tymián a bobkový list, zalijeme marinádou, dusíme asi 40 minut.


Očištěné žampiony podle velikosti nakrájíme, nebo necháme celé. Na pánvi opečeme na kostičky nakrájený uzený bok, přidáme žampiony, chvíli podusíme, přidáme do omáčky a dusíme dalších 10 minut. V páře uvaříme brambory, ozdobíme petrželkou, přidáme vařené fazolové lusky a podáváme.

Hovězí po alsasku

600 g hovězí svíčkové (může být i nepravá), 200 g vodnice, 100 g pórku, 200 g kapusty, 100 g mrkve, 1 větší cibule, 400 g lojovitých brambor, 500 ml alsaského ryzlinku, 750 ml světlého vývaru, 30 g křenu, sůl, pepř.


Maso a nakrájenou zeleninu (kromě brambor) necháme přes noc marinovat v ryzlinku.


Druhý den maso vyndáme, osušíme a uchováme. Do marinády přilijeme světlý vývar a vaříme 30 minut. Přidáme oloupané brambory, na másle rychle opečeme maso a rovněž přidáme do bujónu, vaříme 15 minut. Maso vyndáme, naporcujeme, ochutíme a podáváme s uvařenou zeleninou a nastrouhaným křenem, zjemníme majonézou.

Třešňové nebo višňové palačinky

100 g hladké mouky, špetka soli, 2 lžíce nasekané máty, 1 vejce, 300 ml mléka, rostlinný olej na smažení, moučkový cukr a opražené mandlové vločky na ozdobu.


Náplň: 400 g konzervovaných třešní nebo višní, půl lžičky mandlové esence, skořice, 2 lžíce škrobové moučky.


Třešně nebo višně a šťávu z kompotu smícháme s mandlovou esencí a kořením, vmícháme škrobovou moučku a za stálého míchání přivedeme k varu.
Vaříme, dokud směs nezhoustne a nezjasní, poté odstavíme. K přípravě palačinek smícháme v míse mouku a sůl, přidáme pokrájenou mátu a postupně přidáváme vejce s mlékem. Šleháme, abychom získali hladké těsto.


V pánvi rozehřejeme olej a vlijeme tolik těsta, aby pokrylo pánev. Po upečení naneseme hotovou náplň na čtvrtinu každé palačinky a pak ji srolujeme do kornoutu. Posypeme cukrem a praženými mandlemi, okamžitě podáváme.