''Město není dobrým obchodníkem''

Primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková ze Sdružení pro Pardubice na úterním jednání městského zastupitelstva řekla, že se zájemci už mluvila a že by dala přednost spolupráci s investorem. „Varianta mít partnera je schůdná. Město není dobrým obchodníkem," konstatovala pardubická primátorka, která si však jiné využití než pro kulturní účely nedokáže moc představit.

Pardubičtí zastupitelé odmítli spolupráci se společností Deloitte, která nabízela vypracování finanční analýzy za 540.000 korun. Rozbor měl navrhnout využití objektů a zohlednil by i ekonomické vyhlídky možných projektů.

„Jsem přesvědčen, že by tento prostor měl být veřejný, proto bychom ho měli koupit," prohlásil primátorčin náměstek František Brendl ze sdružení Pardubáci.

Dosud existuje studie architekta Ondřeje Teplého, která se zabývá možnostmi využití areálu z architektonického hlediska. Studie však podrobně neprobírá životaschnopnost komerčních i kulturních projektů.

I když zastupitelé analýzu odmítli, není vyloučené, že se ji náměstek Brendl bude snažit prosadit na nějakém dalším jednání znovu.

„Je to jedinečná stavba, jedinečné místo a má naprosto univerzální multifunkční využití," podpořil ho zastupitel a architekt Aleš Klose ze sdružení Pardubáci.

Mlýny jsou jedním z prvních a nejslavnějších Gočárových návrhů. Rozkládají se u nábřeží asi půl kilometru od historického náměstí. Postaveny byly v letech 1910 až 1925. Gočár se při návrhu mlýnů inspiroval anglosaskou architekturou. Stavby charakterizuje režné zdivo z tmavých a světlých cihel.

Hlavně pojistit, co 
s areálem bude dál

Podle slov městského radního a architekta Milana Košaře ze sdružení Pardubáci by si město mělo hlavně pojistit, co s areálem jednou bude, a nemusí jej nutně kupovat.

„Ve stávajícím územním plánu je to stále průmyslová plocha. Jestliže mlýny někdo koupí, klidně tam může udělat logistické centrum. Kdyby alespoň existovala územní studie s regulačními prvky, co tam nemůže být, byl bych daleko klidnější," doplnil na úterním jednání pardubických zastupitelů architekt Milan Košař.

(zr, čtk)