„Tvořili jsme si rezervu, proto máme nižší zisk. Výnosy odpovídají tomu, že jsme tři roky nezvyšovali cenu vodného a stočného. Naším úkolem je zajistit údržbu a opravy, nevyplácíme dividendy," řekl ředitel společnosti Josef Fedák.

Neměnná cena

Pardubické vodárny si účtují za vodné a stočné 80 korun za metr krychlový. Předpoklad, že neměnná cena vody povede ke zvýšené spotřebě, se zatím nenaplňuje. Lidé v průběhu let odebírají vody méně a méně.

„Lidé využívají spotřebiče s nízkou spotřebou, mají úsporné baterie, obecně šetří vodou. Specifická spotřeba je aktuálně 80 kubíků na osobu a den. Před lety byla 200 litrů. Tento trend je znát v celé republice," vysvětlil Josef Fedák.

Vodárny aktuálně dokončují vodovodní síť a čerpací stanici v regionu Holic za 200 milionů korun. Práce mají skončit v září. Stejný termín dokončení má modernizace kanalizace v Dolním Jelení a rekonstrukce čističky v Horním Jelení za 40 milionů.

Peněz je méně

„Chceme ještě například rekonstruovat úpravnu vody v Mokošíně. Sledujeme dotační výzvy. Jen už je obtížnější je získat, peněz je méně, menší dotační podíl a žadatelů hodně. Přísnější jsou i podmínky udržitelnosti projektu," dodal ředitel Vodovodů a kanalizací Pardubice.

Vodárny zajišťují dodávky pro 35 tisíc odběrných míst v regionu. Firma zaměstnává asi 240 lidí. Hlavními akcionáři firmy jsou město Pardubice a další města a obce v okolí.