VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Co chutná Američanům v Oregonu

VÝCHODNÍ ČECHY - Ve Středním odborném učilišti a Střední odborné škole SČMSD v Hronově působí od září v rámci ročního programu výměny středoškolských učitelů Fulbrightovy nadace americká lektorka Kristen Stahl.

20.10.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: US Army

Nemohli jsme si tedy nechat tuto příležitost ujít a po nezbytné adaptaci jsme pozvali sympatickou a usměvavou Kristen Stahl (viz foto) mezi studenty jako hosta dlouhodobého cyklu besed se zajímavými lidmi s názvem Host měsíce.

Je samozřejmé, že ve škole zaměřené především na hotelnictví, turismus a cestovní ruch se tentokrát základním tématem stala americká gastronomie a s ní související geografické zajímavosti. Kristen provedla posluchače celými Spojenými státy, přiblížila jim typické znaky tamější gastronomie a odpověděla na množství otázek.

Ostružinový koláč
Ovocná směs: 750 g ostružin (mohou být i maliny nebo jiné bobule), 60 g cukru, 12 g hladké mouky, několik kapek citronové šťávy.
Těsto: 285 g mouky, 4 g prášku do pečiva, 1 g sody, 12 g cukru, 55 g ztuhlého másla, 235 ml podmáslí.
Předehřejeme troubu na 190 stupňů. V míse smícháme čtyři přísady z první části receptu. Upečeme tuto směs v troubě po dobu 30 minut, během pečení zamícháme. Vyjmeme z trouby.Ve středně velké míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu a cukr. Přidáme nakrájené máslo. Smícháme s podmáslím tak, aby zvlhčilo ostatní suché přísady. Poté tímto těstíčkem s pomocí velké lžíce pokryjeme povrch směsi z bobulí. Nevadí, když nepokryjete všechny bobule. Dáme znovu do trouby na dalších 20 minut. Servírujeme teplé se zmrzlinou.
Zlatým hřebem besedy byla ochutnávka pro Středoevropany nezvyklé polévky z mušlí. Ne každému chutnají plody moře, ale tuto polévku můžeme z vlastní zkušenosti doporučit.

Škeblová polévka z Nové Anglie
Čtyři plátky slaniny, nakrájená cibule, 10 g mouky, 225 ml konzervované šťávy ze škeblí (lze nahradit vodou), 4 střední brambory pokrájené na kostičky, velký bobkový list, jeden g čerstvého nebo sušeného nasekaného tymiánu, 125 ml mléka, 125 ml smetany, mletý pepř, sůl, dvě plechovky celých nebo mletých škeblí (po 170 ml), 125 ml šlehačky, 10 g nasekané čerstvé petrželky.
Na velké pánvi osmažíme dokřupava plátky slaniny po dobu pěti až sedmi minut. Poté slaninu vyjmeme z pánve a nakrájíme. Do tuku ze slaniny přidáme nakrájenou cibuli a dozlatova ji osmažíme. Vmícháme mouku a dbáme, aby nezhnědla. Přidáme šťávu ze škeblí (nebo vodu) a nálev z konzerv, dále na kostičky nakrájené brambory, bobkový list a tymián. Přikryjeme pokličkou a mírně povaříme 15 – 20 minut, až brambory změknou. Zmírníme var, zamícháme mléko se smetanou a nakrájenou slaninu. Podle chuti přidáme sůl a pepř. Vmícháme škeble, šlehačku a nakrájenou petrželku. Po odstranění bobkového listu ihned servírujeme.

Předváděcí akce s ochutnávkami pro žáky devátých ročníků a jejich rodiče se konají v Hronově i v pobočce Vrchlabí vždy ve středu 14. 11., 12. 12., 16. 1., 6. 2. (pokaždé v 15 – 16 hodin), ve Vrchlabí navíc i v sobotu 1. 12. a 19. 1. (vždy v 8 – 12 hodin).

20.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na Dašické ulici v Pardubicích sice "jen" doutnalo jídlo, ale hasiči zachraňovali jeho obyvatele, který se nadýchal kouře.
8

Hasiči z bytu zachránili "kuchaře"

Pardubice - Ústí nad Labem

Druhé vítězství! Pardubice rozhodly opět po přestávce

Proč Jan Veselý nepřijel? Ale kde jsou ostatní?

Pardubice – Kdyby se konala celosvětová soutěž v basketbalových znalostech, figuroval by v konečném pořadí vysoko. A kdyby v ní byl podobor mládež, tak by své konkurenty zválcoval. Asistent trenéra české reprezentace LUBOMÍR RŮŽIČKA se totiž hlavně soustředí na vycházející hvězdy. Nicméně. „Měli bychom produkovat více perspektivních mladých hráčů,“ říká důrazně rovněž hlavní kouč Svitav. 

Financovaní sportu handicapovaných je až trapné

Pardubice – Tři v horkém křesle. Historie oddílu tělesně postižených sportovců Atletika Bez Bariér Pardubice se dá mapovat až do devadesátých let dvacátého století. Žijeme však současností a tak jsme vyzpovídali předsedkyni spolku Evu Hrdinovou a handicapované sportovce, české reprezentanty Jaroslava Petrouše a Martina Zacha.

Pernštejnská fortuna pošesté. Na nádvoří zámku zní opět folk

Pardubice – Pardubický zámek ještě dnes i zítra večer rozezvučí melodický folk. Pošesté se zde totiž koná letní hudební festival Pernštejnská fortuna. Včera diváci přišli na zpívajícího právníka Iva Jahelku a legendárního Ivana Hlase.

Zpráva OFS: Jak hlásit výsledky a fakta

Pardubice - Zveřejňujeme oficiální zprávu okresního fotbalového svazu, a to včetně rozlosování a doporučení, jak hlásit výsledky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení