Mladé rodiny s dětmi předškolního věku si letos polepší. Při podání daňového přiznání mohou dostat slevu za umístění dítěte v předškolním zařízení.
Slevu mohou využít už letos za uplynulý rok 2014, stačí vyplnit požadovaný formulář a nechat jej potvrdit ve školce.

Formuláře nabízí

„Slevu na umístění dítěte lze uplatnit na každé předškolní dítě v rodině. Pardubické mateřinky jsou na zájem rodičů připraveny, řada z nich formuláře aktivně nabízí," informovala náš Deník Alexandra Tušlová z tiskového úseku pardubického magistrátu.

„Všechny pardubické školky jsme na konci minulého roku řádně informovali o zavedení této novinky. Na internetových stránkách těchto školek rodiče najdou potřebný formulář, který potvrzuje celkovou částku za pobyt dítěte ve školce v uplynulém roce. Z vlastní zkušenosti vím, že řada rodičů se už o formuláře ve školkách zajímá, některé naše školky jim dokonce samy potřebný doklad nabízejí," uvedl náměstek primátora Jakub Rychtecký, do jehož gesce pardubické školství spadá.

„Daňovou novinku zavedenou státem kvituji, protože si jsem vědom, že každá ušetřená koruna v rozpočtu mladé rodiny je dobrá," dodal náměstek Rychtecký.

Jak uplatnit slevu?

O jaké částky se v Pardubicích konkrétně jedná?
Slevu může jeden z rodičů uplatnit v daňovém přiznání již za rok 2014.

Pro rodinu je dobrou zprávou i to, že podle zákona o daních z příjmů se sleva týká každého dítěte ve školce.

Uplatnit ji lze maximálně do výše minimální mzdy – za rok 2014 se tedy jedná až o částku 8500 korun za dítě, za rok 2015 pak půjde až o 9200 korun.

„Při průměrném školném v námi zřizovaných školkách, které činí přibližně 500 korun za měsíc, se jedná o slevu ve výši šest tisíc korun za každé předškolní dítě," konkretizoval odhadované částky v Pardubicích náměstek Jakub Rychtecký a upozornil, že do potvrzení se nezapočítává úhrada stravného a ani různých jiných příspěvků na akce školky, členských poplatků ve sdružení rodičů, na dopravu a podobně.

„Za zařízení péče o dítě předškolního věku lze považovat jakékoliv, které se zabývá celodenní péčí o dítě předškolního věku. Jde tedy například o dětskou skupinu, mateřskou školku včetně firemní či soukromé a jakékoliv jiné obdobné zařízení, jako jsou třeba lesní školka, soukromé jesle či dětské centrum v případě, že provozuje mateřskou školku," vyjmenovala vedoucí odboru školství, kultury a sportu Magistrátu města Pardubic Ivana Liedermanová.

Potvrzení do března

„Daňové přiznání se každoročně podává do poslední ho března, potvrzení tedy budou i pardubické školky vydávat do 31. března 2015," upřesnila Alexandra Tušlová.