VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rybí pohoštění u vánočního stolu? Kapr není třeba, zkuste pstruha

Pardubice - Dnes se uprostřed předvánočního shonu pokusíme zastavit a zamyslet se nad smyslem Vánoc.

15.12.2007
SDÍLEJ:

Pstruh duhák.Foto: RYBOLOV/Standa Horák

Vánoce mají být svátky radosti, vzájemného porozumění a slavnostní nálady.

Ke štědrovečerní večeři, jež je jejich vyvrcholením, se u stolu scházejí celé rodiny. Mnozí pozvou i nejbližší příbuzné a přátele, kteří by jinak zůstali sami.

V dalších dnech pak přicházejí i další hosté, širší rodina a přátelé.Tradice štědrovečerních jídelníčků s různými speciálními pokrmy vznikaly postupně a v různých krajích se navzájem lišily.

Mnohé z nich se udržely dodnes při přípravě pokrmů z hub, zejména hubníku z Podkrkonoší, houbového kuby na Šumavě, tradiční rybí polévky, různých pokrmů připravených z kapra, oplatek s medem, nejrůznějších druhů vánočního pečiva.

Na vánočním stole se může objevit také vařené sušené ovoce (směs křížal, švestek a hrušek), kterému se říkávalo „muzika“.

Vánoční hostina zpravidla začíná aperitivem a drobnějšími předkrmy. Pestré, regionálně nebo rodinnou tradicí sestavené menu končí nápoji, kávou a pečivem. Přitom si každý z vánočního stolu může vybrat podle chuti.

Představíme vám několik receptů na vánoční stůl. Jsou trochu náročnější na suroviny i přípravu, ale úspěch u hostů je zaručen.

Tatarské biftečky z lososa


Filety z lososa (520 g) nakrájíme na malé kostičky. Je nutné, aby maso bylo zcela čerstvé. Do směsi přidáme špetku šalotky, petrželky, bazalky, lupínky z růžového zázvoru, sezamové semínko, asi lžíci olivového oleje, jednu kávovou lžičku tabasca a sůl. Vše dobře promícháme a necháme 24 hodin uležet v lednici. Malé tataráčky podáváme s pečivem.


Plněná ryba

Celý pstruh, lín nebo kapr, dvě lžíce smetany, ryba pangasius, malá lžička aspiku, sůl, citronová šťáva, mletý bílý pepř, bylinky (tymián, kopr), koření na ryby, syrové vejce, namočená houska, drůbeží prsíčka a trochu polohrubé mouky
Fáš připravíme tak, že suroviny pečlivě nameleme na velmi jemno a zalijeme smetanou, vytvoříme hmotu podobnou sekané. Vykostíme rybu a naplníme fáší, zabalíme do fólie a pečeme na 85°C v konvektomatu nebo v páře dvacet minut.

Předváděcí akce s ochutnávkami pro žáky devátých ročníků a jejich rodiče se konají v Hronově i v pobočce Vrchlabí vždy ve středu 16. 1., 6. 2. (pokaždé v 15 – 16 hodin), ve Vrchlabí navíc i v sobotu 19. 1. ( 8 – 12 hodin).

15.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Tuři zdolali Beksu. Byl to boj jako hrom

Ilustrační foto

Z okna se linul kouř. Majitel bytu spal při vaření

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

O voličský průkaz je možné požádat do středy

Pardubický kraj – Volby do Poslanecké sněmovny se kvapem blíží. Kdo by rád odevzdal svůj hlas, ale nebude se 20. a 21. října zdržovat v místě svého trvalého pobytu, můžeš volit na voličský průkaz v jakémkoliv stálém volebním okrsku na území České republiky.

Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Parádičky, skvostné góly. Bláznivý maskot, hluční fanoušci (a sličné fanynky). To všechno přináší fotbal. A právě dnes startuje soutěž, jež určí, kde najdete ty nejzajímavější borce.

Záchranář uskakoval před autem. Řidič si fotil nehodu

Pardubický kraj – Srážka dvou aut na obchvatu Holic. Tři posádky záchranné služby, dva potlučení řidiči, jeden téměř přejetý záchranář. Situace, která bohužel není nijak neobvyklá.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení