VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rybí pohoštění u vánočního stolu? Kapr není třeba, zkuste pstruha

Pardubice - Dnes se uprostřed předvánočního shonu pokusíme zastavit a zamyslet se nad smyslem Vánoc.

15.12.2007
SDÍLEJ:

Pstruh duhák.Foto: RYBOLOV/Standa Horák

Vánoce mají být svátky radosti, vzájemného porozumění a slavnostní nálady.

Ke štědrovečerní večeři, jež je jejich vyvrcholením, se u stolu scházejí celé rodiny. Mnozí pozvou i nejbližší příbuzné a přátele, kteří by jinak zůstali sami.

V dalších dnech pak přicházejí i další hosté, širší rodina a přátelé.Tradice štědrovečerních jídelníčků s různými speciálními pokrmy vznikaly postupně a v různých krajích se navzájem lišily.

Mnohé z nich se udržely dodnes při přípravě pokrmů z hub, zejména hubníku z Podkrkonoší, houbového kuby na Šumavě, tradiční rybí polévky, různých pokrmů připravených z kapra, oplatek s medem, nejrůznějších druhů vánočního pečiva.

Na vánočním stole se může objevit také vařené sušené ovoce (směs křížal, švestek a hrušek), kterému se říkávalo „muzika“.

Vánoční hostina zpravidla začíná aperitivem a drobnějšími předkrmy. Pestré, regionálně nebo rodinnou tradicí sestavené menu končí nápoji, kávou a pečivem. Přitom si každý z vánočního stolu může vybrat podle chuti.

Představíme vám několik receptů na vánoční stůl. Jsou trochu náročnější na suroviny i přípravu, ale úspěch u hostů je zaručen.

Tatarské biftečky z lososa


Filety z lososa (520 g) nakrájíme na malé kostičky. Je nutné, aby maso bylo zcela čerstvé. Do směsi přidáme špetku šalotky, petrželky, bazalky, lupínky z růžového zázvoru, sezamové semínko, asi lžíci olivového oleje, jednu kávovou lžičku tabasca a sůl. Vše dobře promícháme a necháme 24 hodin uležet v lednici. Malé tataráčky podáváme s pečivem.


Plněná ryba

Celý pstruh, lín nebo kapr, dvě lžíce smetany, ryba pangasius, malá lžička aspiku, sůl, citronová šťáva, mletý bílý pepř, bylinky (tymián, kopr), koření na ryby, syrové vejce, namočená houska, drůbeží prsíčka a trochu polohrubé mouky
Fáš připravíme tak, že suroviny pečlivě nameleme na velmi jemno a zalijeme smetanou, vytvoříme hmotu podobnou sekané. Vykostíme rybu a naplníme fáší, zabalíme do fólie a pečeme na 85°C v konvektomatu nebo v páře dvacet minut.

Předváděcí akce s ochutnávkami pro žáky devátých ročníků a jejich rodiče se konají v Hronově i v pobočce Vrchlabí vždy ve středu 16. 1., 6. 2. (pokaždé v 15 – 16 hodin), ve Vrchlabí navíc i v sobotu 19. 1. ( 8 – 12 hodin).

15.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Názorná ukázka aplikace Záchranka na mobilním telefonu v praxi.
11

„Apka“ v akci. Pomohla při simulované nehodě

Pardubické letní kino.

Skupina padouchů zachraňuje svět v letním kině

Festival vína a Vinařská noc se spojí. Na zámku bude živo

Pardubice – V pátek a sobotu se na pardubickém zámku uskuteční oblíbený festival vína. Největší změnou oproti loňskému ročníku je spojení festivalu s Vinařskou nocí. Ta se v minulých letech konala na Pernštýnském náměstí. Nyní se však obě akce propojí na zámku.

Útočník Kolář se vrací. Bude hrát s Píšou za Trutnov

Pardubice – Na druholigovou scénu míří další zkušený hokejista. Bývalý pardubický útočník Jan Kolář oblékne v nadcházející sezoně dres HC BAK Trutnov. 

Tři body z Vítkovic! Fotbalisté Pardubic udrželi náskok i v oslabení

Ostrava, Pardubice – To, co se jim nepodařilo na jaře, na třetí pokus zvládli. Pardubičtí fotbalisté vyhráli na Městském stadionu v Ostravě nad Vítkovicemi. Ve druhé půli přitom hráli přes půl hodiny v oslabení. 

Jedenáctiletí si domluvili noční toulačku, bez rodičů

Pardubice - Tah nočním městem přerušila až hlídka městské policie. Dva jedenáctiletí hoši v Pardubicích se šli projít. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení