Konkurz byl vyhlášen na společnost Stavební podnik Hradec Králové. Konkurzním správcem soud jmenoval Jana Fojtla.

„O usnesení soudu jsem se dozvěděl z novin. Víc vám k tomu v tuto chvíli říct nemohu, jelikož jsem teprve včera obdržel dokumentaci,“ uvedl Jan Fojtl. V dubnu soud prohlásil konkurz na Průmstav Trutnov. „S podrobnostmi rozhodnutí o uvalení konkurzu jsem se zatím neměl čas seznámit,“ řekl Fojtl.

Podobně je tomu i v situaci kolem Stavebního podniku. „Čím byl způsoben krach, zatím nevím, pravděpodobně mají více věřitelů než majetku. Obdobně je tomu i u Průmstavu. V současné době čekám na vyjádření Stavebního podniku, který má třicet dní na předání podnikové dokumentace,“ dodal.

Telefon do Stavebního podniku, od něhož Deník požadoval vyjádření, je odpojený. V Průmstavu je situace obdobná, nikdo se ke konkurzu ani k současné situaci ve firmě nechce přímo vyjadřovat.

Společnost Stavební podnik Hradec Králové vznikla v roce 1996 se základním kapitálem 8 780 000 korun. Zaměřovala se na rekonstrukce a modernizace staveb a provádění štukatérsky složitých fasád. Podle posledních dostupných údajů vykázala v roce 2005 s třiceti dvěma zaměstnanci tržby okolo 15 milionů korun. Ztráta činila přibližně dva miliony korun.

Stavebnictví zaznamenalo loni téměř desetiprocentní růst, a to jen ve východních Čechách. Celkem 260 firem sídlících v regionu prostavělo za uplynulý rok více než 16 miliard korun.