VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Silvestrovský stůl může být plný dobrot podle receptů hotelové školy

Východní Čechy - Poslední dny každého roku jsou skvělou příležitostí k ohlédnutí se za uplynulými dny, týdny a měsíci.

29.12.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Pancer Václav

Každý rok přináší lidem chvíle hezké i ty méně příjemné. Za práh nového roku bychom si však po tomto předsilvestrovském úklidu duše měli nést jen to dobré.

V životě školy proběhne dvanáct měsíců v rychlém tempu jako sled mnoha drobných i větších událostí, jejichž aktéry jsou studenti a jejich rodiče, pracovníci školy i vnější okolí.

Příjemné okamžiky prožívá mládež i dospělí ve chvílích, kdy se daří práce na obou stranách katedry, v našem případě také na obou stranách sporáku.
Ve chvílích bilancování prolétnou myslí jako střípky vzpomínek úsměvné a milé okamžiky ve třídách i na pracovištích tuzemských a zahraničních praxí, při mnoha a mnoha odborných i jiných akcích – plesech, na stupních vítězů při odborných soutěžích, při soutěži o Miss a Mladého muže hotelové školy Hronov a Vrchlabí, Vavřineckém dnu v Hronově, oslavách 75. výročí školy, výstavách, rautech nebo předváděcích akcích.

Ani v příštím roce nesložíme ruce do klína, navážeme na dobré zkušenosti a nepochybně přijdeme zase s nějakými novinkami.

Po celý rok jsme vám, milí čtenáři, přinášeli pestrý koktejl zajímavostí z kulinářského světa, gastronomických specialit, receptů i rad. Přijměte od nás tedy jako dárek na rozloučenou s uplynulým rokem několik zvlášť vybraných receptů, které se mohou hodit na silvestrovský nebo novoroční stůl.

Přejeme vám, ať vám naše recepty vždy dělají takovou radost, jakou měla nedávno žákyně 9. ročníku Základní školy V. Hejny Červený Kostelec Veronika Hůlková, když při příležitosti výstavy Voňavé Vánoce v Červeném Kostelci z rukou ředitelky naší školy Evy Bilíkové převzala svítící globus jako cenu za 1. místo ve vědomostní soutěži Znáš svůj region?, která proběhla při Výstavě středních škol v Náchodě.

Plněný hermelín
2 sýry hermelín, 125 g másla, 2 lučiny, sůl, 100 g salámu paprikáš, lněné semínko nebo sekaná čerstvá petrželka na obalení
Hermelín podélně rozkrojíme, opatrně a pečlivě vydlabeme vnitřek, tuto hmotu vyšleháme s lučinou, pak přidáme máslo a znovu vyšleháme. Salám nakrájíme na jemné kostičky, které vmícháme do sýrové hmoty. Podle chuti osolíme, můžeme přidat i trochu chilli koření nebo pálivé papriky. Hmotou naplníme vrchovatě vydlabanou polovinu hermelínu a druhou půlkou přiklopíme. Dáme ztuhnout do ledničky, po ztuhnutí dokola lehce potřeme zbylou hmotou a obalíme ve lněném semínku nebo v jemně nasekané petrželce.

Paštičky z listového těsta s pomazánkou z nivy
400 g listového těsta, 200 g nivy, 200 g másla, 2 lučiny, 50 g mraženého špenátu, chilli koření nebo pálivá paprika, 1 vejce na potření
Listové těsto rozválíme na plát silný 4 mm. Z těsta vykrojíme nejprve plná kolečka, potom tutéž velikost s kulatým otvorem. Všechny tvary včetně malých koleček potřeme rozšlehaným vejcem, případně posypeme grilovacím či jiným oblíbeným kořením, a upečeme dozlatova. Nivu umeleme, vyšleháme s lučinou a máslem, potom obarvíme špenátem a osolíme. Cukrářským sáčkem vyplníme prostor mezi dvěma kolečky i vnitřek vrchního, přiklopíme malé kolečko a dozdobíme čerstvou barevnou paprikou a petrželkou.

Jogurtový dezert

200 g bílého tučného jogurtu, 150 g zakysané smetany, 300 g červeného hroznového vína nebo kompotované broskve, 40 g želatiny v prášku, 250 g cukru, 150 ml mléka
Připravíme želatinu podle návodu na sáčku. V další míse smícháme jogurt, cukr, kysanou smetanu, ušlehanou šlehačku a potom směs promícháme s připravenou teplou želatinou. Polovinu vlijeme do formy na srnčí hřbet nebo biskupský chlebíček, kterou jsme předem vyložili kuchyňskou fólií. Potom naskládáme do formy hroznové víno nebo okapaný pokrájený kompot, dolijeme druhou polovinu hmoty a necháme uležet do druhého dne.
V novém roce 2008 přejeme všem milovníkům jídla a pití, kvalitní gastronomie, hotelnictví a cestovního ruchu hodně úspěchů v zaměstnání i v osobním životě, pevné zdraví a vždy dobrou chuť!

Předváděcí akce s ochutnávkami pro žáky devátých ročníků a jejich rodiče se konají v Hronově i v pobočce Vrchlabí vždy ve středu 16. 1., 6. 2. (pokaždé v 15 – 16 hodin), ve Vrchlabí navíc i v sobotu 19. 1. ( 8 – 12 hodin).

29.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Okresní přebor: Přelovice otrávily Sezemicím posvícenské hody

Čtyřikrát museli za jediný den museli strážníci uklidňovat mladého muže pod vlivem omamných látek.

Feťáka krotili strážníci čtyřikrát za jediný den

Přelouč obrátila kormidlo na svojí stranu, Bohdanečtí rozhodli v závěru

Pardubice - Křest nového hřiště v Přelouči se vydařil. Krajské fotbalové soutěže se o víkendu hrály i na dalších trávnících.

Na Univerzitu Pardubice nastoupily děti

Pardubice – Na Univerzitu Pardubice (UPCE) včera nastoupili žáci základních a středních škol. Začal totiž týden, kdy mají jako studenti „dětské univerzity“ možnost si vyzkoušet pro ně netraditní aktivity na pěti fakultách univerzity. 

Krajský přebor: Holice zvládly přestřelku

Pardubice - Zápasy druhého kola pokračoval o víkendu krajský fotbalový přebor.

Sportovní park se za rok vrátí do Pardubic

Pardubice – Sportovní park Pardubice úspěšně navázal na loňský Olympijský park Pardubice, podle předběžných výpočtů ho navštívilo 105 tisíc lidí. „Jsme rádi, že jsme projekt letos opakovali, počítáme s ním i příští rok,“ uvedl primátor Pardubic Martin Charvát.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení