Společnost Czech Coal bude elektrárně v Opatovicích nad Labem dodávat uhlí na výrobu tepla a teplé vody za původní ceny, až elektrárna vyčíslí, kolik jej potřebuje. Elektrárna již dvanáct dní nedostává žádné palivo, firma Czech Coal jí vypověděla dlouhodobou smlouvu. Elektrárna ale trvá na tom, že původní kontrakt je stále platný.

„Už dvakrát jsme Czech Coal vyzvali, aby dodrželi původní smlouvu v plném objemu, podle nás je platná a byla vypovězena neoprávněně. Proto jsme ani neuváděli množství uhlí potřebné na výrobu tepla a teplé vody," konstatoval mluvčí společnosti Elektrárny Opatovice Petr Zadák.

Tři měsíce

Elektrárna má zatím zásoby zhruba na tři měsíce provozu. Podle Petra Zadáka lze technologicky oddělit výrobu tepla a elektrické energie, a snížit tak spotřebu paliva. O situaci v elektrárně jednal už také hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD) a bezpečnostní rada kraje.

„Bezpečnostní radu Pardubického kraje zajímalo, jaké dopady by mohl mít dlouhodobý výpadek dodávky uhlí. Pověřila proto svého předsedu, hejtmana Radko Martínka, aby vyzval vedení společnosti Czech Coal a Elektrárny Opatovice k urychlenému řešení problému," uvedla mluvčí Pardubického kraje Magdalena Navrátilová.

Mezi společností Elektrárny Opatovice (EOP) a těžařskou společností Czech Coal se rozhořel obchodní spor.

Firma Czech Coal vypovězení smlouvy na dodávky uhlí do elektrárny zdůvodnila tím, že majitel elektrárny, Energetický a průmyslový holding (EPH), firmě Czech Coal dluží 500 milionů korun.

Opatovice i EPH naopak tvrdí, že všechny dodávky uhlí řádně a včas hradí.

EOP má s Czech Coal smlouvu z roku 2002, která měla trvat do roku 2015.

Milion tun

Elektrárna v Opatovicích zásobuje teplem a teplou vodou přes 60 tisíc domácností v Hradci Králové, Pardubicích a Chrudimi. Společnost také v regionu dodává teplo institucím či průmyslovým objektům. Ročně opatovická elektrárna spálí přes milion tun hnědého uhlí.

(zr, čtk)