VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mílovými kroky se blíží Vánoce: Zde jsou recepty!

VÝCHODNÍ ČECHY - Protože se mílovými kroky blíží Vánoce, budeme se dnes věnovat voňavým a „medovým“ receptům.

16.11.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Pavel Ryčl

Medové perníčky

400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 50 g rozpuštěného tuku, dvě vejce, tři polévkové lžíce tekutého medu, půl lžičky sody, mletý anýz, hřebíček, nové koření, skořice (směsi koření dohromady necelá lžička)

Bílková poleva: bílek, asi 200 g několikrát prosátého cukru moučka, pár kapek citronové šťávy

Těsto zpracujeme, necháme uležet v mikrotenovém sáčku minimálně do druhého dne. Vyválíme asi pět milimetrů silnou placku, vykrajujeme tvary, pečeme v dobře vyhřáté troubě na pomaštěném plechu dorůžova. Horké potíráme celým rozšlehaným vejcem. Vychladlé zdobíme pomocí kornoutku z pergamenu bílou nebo barevnou polevou, kterou připravíme šleháním surovin tak dlouho, až vznikne bílá hladká hmota.

Marcipánky

400 g hladké mouky, 100 g medu, dvě vejce, citronová kůra, hřebíček, půl lžičky skořice, tuk na vymazání plechu, ještě jedno vejce na potření, 50 g spařených a loupaných mandlí

Na vále zpracujeme všechny suroviny dohladka s malým množstvím vody. Těsto můžeme dále zpracovávat buď hned, nebo zabalené v alobalu asi po šesti hodinách. Z hmoty vytvoříme plát asi čtyři milimetry silný a vykrajujeme tvary dle libosti. Ty klademe na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a zdobíme půlkami mandlí. Dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme. Po vychladnutí vždy dva a dva tvary pojíme k sobě džemem. Horní část vždy ozdobíme, třeba kouskem ovoce, a necháme zaschnout. Nejlépe marcipánky chutnají po 14 dnech, uložené v chladném prostředí.

Medové řezy

Tři celá vejce, tři lžíce medu, vanilkový cukr, 90 g másla, 300 g práškového cukru, 700 g hladké mouky

Tyto suroviny smícháme ve vodní lázni, aby směs trochu zhoustla. Poté přidáme dvě lžičky jedlé sody a vše pomalu ušleháme. Na vál nasypeme mouku a do ní vlijeme ušlehanou směs. Uhněteme těsto a rozdělíme na tři díly, ze kterých upečeme pláty. Plechy předem proložíme pečícím papírem a pečeme v horké troubě, dokud pláty nezískají světle hnědou barvu. Po vyjmutí je důležité okamžitě podebrat pláty nožem. Potom je necháme vychladnout a nakonec slepíme krémem. Z 500 ml mléka a pěti vrchovatých lžic hrubé mouky uvaříme kaši, do které po vychladnutí postupně přidáme máslo, 200 g cukru, vanilkový cukr, vejce a lžíci rumu.

Předváděcí akce s ochutnávkami pro žáky devátých ročníků a jejich rodiče se konají v Hronově i v pobočce Vrchlabí vždy ve středu 12. 12., 16. 1., 6. 2. (pokaždé v 15 – 16 hodin), ve Vrchlabí navíc i v sobotu 1. 12. a 19. 1. (vždy v 8 – 12 hodin).


16.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

FK Pardubice

Fotbalové výročí: Plné tribuny vítaly první ligu

Dům dětí a mládeže se dočká oprav

Dům dětí a mládeže se dočká oprav

Dvě hledané osoby předvedli strážníci na policii

Pardubice - Strážníci doručili dvě hledané osoby. 

Sportovní park přilákal sto tisíc lidí. Vrátí se zase za rok

Pardubice - Sportovní park Pardubice, který na více než týden zakotvil v parku Na Špici, na pardubickém zámku, ale i na soutoku řek Labe a Chrudimky, se stal nejnavštěvovanější městskou akcí letošního léta. 

Swingoví Piráti z Pardubic míří do Abbey Road

Pardubice – Populární pardubická hudební formace Pirate Swing Band má nakročeno do Abbey Road, jednoho z nejslavnějších nahrávacích studií na světě.

Sladká krádež. Bonbónů ale bylo víc, než se zdálo

Pardubice - Ukrást bonbóny je jedna věc, urkást celé krabici už se ale přehlédnout nedá.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení