Zatím mírně stoupá prodej vitamínů. Lidé myslí především na své děti, protože prodej dětských multivitamínů je rozhodně vyšší.

„Dospělí na sebe moc nemyslí. Pokud koupí balení vitamínů, je to pro starší lidi jako vánoční dárek. Navíc upřednostňují výrobky z reklam nebo cenově dostupnější medikamenty,“ uvedla Jaroslava Brzobohatá.

Ze zdravotnických pomůcek se nejčastěji prodávají výrobky na inkontinenci, obvazy nebo protiskluzové násady na hole. Některé lékárny nabízejí nyní levnější vakcíny proti chřipce, i když v tomto období zájem o ně není až tak obrovský. „Vakcína stojí okolo 170 korun. Poptávka po ní začíná v říjnu a s koncem listopadu klesá,“ dodala Brzobohatá.

Zvýšený zájem o vitaminy C a B pocítila i pardubická lékárna.

„Prodávají se vánoční balení různých přípravků. Reklama je mocná, a tak lidé přicházejí s konkrétním požadavkem. Ceny těchto balení se před Vánocemi snižují, přesto kvalitově odpovídají,“ informovala vedoucí lékárnice Miroslava Neradová.

Léky si můžete pořídit klidně třeba také prostřednictvím internetového obchodu. Tuto službu již měsíc provozuje například lékárna v Hlinsku v Čechách.
Objednávky přes internet lidé využívají, i když se jedná spíše o mladší generace. Na objednání není nutná žádná registrace, ovšem léky na předpis objednat nelze.

„Dodávky objednaných léků provádíme poštou, expresní službou nebo si je lidé můžou u nás vyzvednout sami. Tyto služby jsou pochopitelně bez poplatku,“ informovala vedoucí lékárnice Ivona Marková.