Pardubicko má sice svůj pivovar, ale to není jediný zdroj alkoholických nápojů v regionu. Ve východních Čechách jsou oblíbené i pálenky.
Lihovar Hrobice nedaleko Pardubic se ale zaměřuje zejména na pozdní ovoce, jako jsou jablka a švestky.

„Zatím mnoho produkce nemáme, protože ještě není naše sezona,“ podotkl vedoucí pálenice Tomáš Bouc. Na výrobu destilátů nakupuje pálenice ovoce přímo od sadařů, obvykle v polovině září, když dozrají švestky. Kromě hotových produktů místní výroby si ale kdokoliv může nechat vypálit svou láhev. Stačí mít vlastní ovoce.

„Jezdí k nám i zájemci se svým ovocem, ze kterého jim na zakázku pálíme, nejčastěji lidé vozí jablka,“ konstatoval vedoucí pálenice. Podle něho je poměr vlastní výroby a výroby na zakázku zhruba půl na půl. Ale vždy závisí na úrodě.

„Někdy se v našem regionu urodí méně ovoce, ale nakonec toho máme mnoho, protože se jinde urodí víc a lidé k nám jezdí i z větších dálek,“ uvedl Tomáš Bouc. Letošní úroda by podle jeho odhadu mohla být obdobná jako loni, možná o trochu horší. Jak v hrobickém lihovaru dodávají, zájem o tento druh alkoholu je značný.

A obyvatelé Pardubicka jsou podle Tomáše Bouce převážně zodpovědní a většinou si nepálí sami doma, třeba jako na Moravě.

Tereza Harbichová