Naši prapředkové příliš nepřemýšleli o tom, jak ji upravit. Ulovenou zvěř jen stáhli a upekli nad ohněm. Teprve mnohem později, když se již lidé živili pastevectvím a zemědělstvím, se zvěřina stala zlatým hřebem slavnostních tabulí, ovšem pouze pro vyvolené. A tak dvorní kuchaři začali vymýšlet stále nové a originálnější recepty na přípravu zvěřinových pokrmů, aby uspokojili mlsné jazýčky svých pánů.

Zvěřina není pokrmem každodenním, měla by na našem stole zůstat občasnou lahůdkou. A právě proto bychom měli věnovat její úpravě co největší péči. Studenti vrchlabské pobočky naší školy společně se svými pedagogy nabízejí zajímavé recepty ze zvěřiny. Sami se přesvědčíte, že nejen uspokojí chuť, ale jsou i pravou pastvou pro oči. Již sám název prvního pokrmu je slibný a při jeho čtení se labužníkům sbíhají sliny. A což potom ta chuť!

Srnčí karé marinované v javorovém sirupu a Hennessy s pošírovanou hruškou v červeném víně se žemlovými knedlíčky a brusinkovou omáčkou

1000 g srnčího karé bez kosti, 1 polévková lžíce mletého divokého koření, 1 kávová lžička soli, 100 ml javorového sirupu, 40 ml Hennessy.

Ze směsi koření, sirupu a Hennessy připravíme marinádu, ve které necháme srnčí jeden den odležet. Poté maso zprudka opečeme na pánvi ze všech stran asi 5 – 9 minut, aby uvnitř zůstalo růžové. Při servírování maso krájíme asi na 1,5 cm silné plátky.

Brusinková omáčka

150 g krystalového cukru, 1 pomeranč, 200 ml suchého červeného vína, 300 g brusinek.

Na připraveném karamelu orestujeme čerstvé brusinky, přidáme šťávu a strouhanou kůru z pomeranče. Podlijeme červeným vínem a svaříme na hustší omáčku.

Pošírovaná hruška

2 středně velké hrušky, 500 ml červeného vína.

Oloupané hrušky rozpůlíme, vyjmeme jádřinec, potom ovoce jeden den marinujeme v červeném víně. Hrušku však musíme zatížit, aby nasákla vínem. Druhý den vaříme 15 minut ve víně.

Žemlové knedlíky se hříbky

10 rohlíků, 200 ml mléka, 4 vejce, špetka soli, 100 g čerstvých nebo sušených hříbků, 100 ml přepuštěného másla.

Rohlíky nakrájíme na nudličky, uvařené hříbky nasekáme nadrobno, přelijeme vlažným máslem a mlékem, přidáme vyšlehané bílky. Zlehka zamícháme a vložíme do formy. V páře vaříme 45 minut, po uvaření vyklopíme z formy jemné nadýchané knedlíky.