Exploze a následný požár v Poličských strojírnách nemusel být natolik velký, kdyby se dodržely všechny bezpečnostní normy. Naznačuje to jedna z vyšetřovacích verzí, se kterou pracují policisté.

Policie totiž prověřuje skutečnost, že v hale a jejím okolí byly uskladněny části munice, které tam vůbec neměly být.

Právě ty mají mít na svědomí sekundární výbuchy, které zranily zasahující hasiče, poškodily vozidla záchranářů a po celý den znemožňovaly zásah přímo na místě samotné události. K prvotní explozi došlo na lisu k lisování trhavin, kde vybuchlo TNT.

Dle zjištění Deníku se měly v hale a jejím okolí vyskytovat až stovky kusů zapalovačů dělostřelecké munice. Policie se k těmto okolnostem vzhledem k probíhajícímu vyšetřování vyjadřovat nechce.

„Příčiny a okolnosti výbuchu a následného požáru stále ještě nejsou uzavřené," uvedla mluvčí policie Lenka Vilímková.

Co jsou to zapalovače? Jde o špici či hlavici kanónového náboje, která iniciuje hlavní nálož střely při dopadu. Zjednodušeně řečeno se jedná o rozbušku. Ta sice pravděpodobně snese jako součást dělostřelecké munice hrubší zacházení, ale ne zcela vše. Až tisíce kusů těchto zapalovačů však po výbuchu zasáhly plameny. Požár, který nikdo nehasil, pak zřejmě některé i odpálil. Právě kvůli nim museli hasiči na místě zasahovat s pomocí speciálního hasicího tanku a vyšetřovatelé na místo zajížděli obrněným vozem.

Přerušení výroby v Poličských strojírnách způsobilo firmě provozní ztrátu několika milionů korun. Samotné zničení jednoho výrobního objektu zásadní dopad na produkci nemá. Škody napáchané explozí firma odhaduje na desítky milionů korun.