VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čtenářka Petra hostem na party s Emanuelem

Východní Čechy - Pro své věrné příznivce připravujeme společně s partnery unikátní projekt Pohledem našeho předplatitele. Už jste si ho vyzkoušeli? Staňte se předplatitelem, dlouho neváhejte.

4.12.2011
SDÍLEJ:

Petra Dušánková, předplatitelka Chrudimského deníku, má zážitek ze setkání s italským kuchařem.Foto: DENÍK/Romana Netolická

S Deníkem za zábavou

Následující řádky nemusíte jen číst, můžete je prožít na vlastní kůži. Pouze stačí být předplatitelem regionálního Deníku.

Pak získáte šanci vybrat si z nabídky a uskutečnit svůj sen. Společně s partnery připravujeme unikátní projekt Pohledem našeho předplatitele.

V něm máte možnost volit ze širokého spektra výjimečných zážitků, které vám zprostředkujeme. Chcete se podívat do podzemí zámku? Letět balonem či větroněm nad vaším regionem? Zajet si do zoo, aquaparku, navštívit motoveteran muzeum? Anebo vás zajímá úplně něco jiného?

Kompletní nabídku čtenářských zážitků naleznete na www.mojepredplatne.cz.

Rozhodně nemluvíme do větru, svědčí o tom již uskutečněné a zveřejněné sny. Tentokrát jsme splnili přání čtenářce Chrudimského deníku Petře Dušánkové, která se zúčastnila grilovací party s italským kuchařem Emanuelem Ridim.

První chobotnice

„Ráda bych se s vámi podělila o nevšední zážitek, který se uskutečnil díky pozvání Chrudimského deníku v útulném hotelu Fortna.

Setkala jsem se s mnoha příjemnými lidmi a také osobně s Emanuelem, který nás po celý večer skvěle bavil a odpovídal na všetečné otázky týkající se hlavně vaření.

Moc jsem si pochutnala na grilované zelenině, jako je lilek. cuketa a rajčata. Dalšími chody byla grilovaná masa a také grilovaná chobotnice, kterou jsem ochutnala úplně poprvé v životě.

Grilování mělo i benefiční ráz - v hotelu došlo k dražbě Emanuelova rondonu bílé barvy. Jeho cena se vyšplhala na 7500 korun a tyto peníze byly věnovány na pomoc malému Tomáškovi, jehož rodina se ocitla v těžké životní situaci,” řekla Petra Dušánková.

Mistr kuchař

Na terase chrudimského hotelu Fortna stál plynový gril, na němž italský kuchařský mistr připravoval své dobroty. Hosté, kteří přijali pozvání ředitele chrudimské pobočky Unicredit Bank Ivana Pištory, ale nejprve v restauraci ochutnali pravou bůvolí mo-zzarelu s rajčaty, variace sýrů, anebo telecí plátky s tuňákovou pastou. Chuť je přesvědčila o tom, že nejbáječnější pokrmy musí být připraveny z originálních a hlavně naprosto čerstvých surovin. Mozzarela z buvolího mléka chutná zcela jinak než napodobeniny z obchodních domů, které nemají s tímto italským sýrem nic společného. A zelenina v Ridiho podání je voňavá, šťavnatá, spoře kořeněná, díky čemuž vynikne její báječná chuť. „Bez kvalitních surovin neuvaříte nic,” usmál se Emanuel a vyzýval amatérské kuchaře k diskusi o vaření.

Řeč se točila hlavně kolem masa, protože zejména hovězí pupek na grilu vzbudil velké nadšení. Nízké maso s dlouhými vlákny pokládají řezníci za podřadné a většinou ho spotřebují do svých výrobků. Přitom může při dobré kuchyňské úpravě přinést jedinečný labužnický zážitek.

„Pokud nemáte maso pořádně uzrálé, bude tvrdé jako bota. Ve světě je naprosto normální, že poražený kus hovězího visí třicet dní i déle, než se dostane ke spotřebiteli. Bohužel v Česku se to nedělá,” řekl Ridi. Hovězí pupek se po jeho přípravě na grilu rozplýval na jazyku a měl krásně růžovou barvu. Příznivci krvavých mas si nechali od kuchaře prohnat plátek ohněm jen na pár okamžiků, což umocnilo chuť hovězího. „Doma byste si mohli nechat pupek dozrát, ale museli byste mít speciální lednici se stálou teplotou. To už je lepší domluvit se se známým řezníkem, který může pro vás tuto službičku učinit,” radí Emanuel. Jeho práce za grilem naši čtenářku Petru Dušánkovou přímo fascinovala. Ridiho ruce obracely zeleninu a maso, servírovaly jídlo hostům, pokrm zdobily zrnky bílé a černé soli, anebo strouhanou pomerančovou kůrou. Ital se nepřestal usmívat, odpovídal na otázky a ochotně pózoval při pořizování fotografií. „Chcete ochutnat vepřovou klobásku? Jestli neodmítnete, dám vám syrovou placičku, není na tom nic špatného. Já jím syrové vepřové od malička a nikdy mi nic nebylo,” prohlásil kuchař.

Peníze Tomáškovi

Hosté grilovací party se moc těšili na chobotnici, kterou mají suchozemci příležitost ochutnat jen zřídkakdy. Byla úžasná. „U nás doma jsem jich nachytal spoustu. Důležité je předem ji pořádně uvařit, na grilu už nezměkne,” zní Emanuelova rada. Součástí jeho grilování v chrudimském hotelu Fortna byla dražba rondonu, jejíž výtěžek putoval prostřednictvím obecně prospěšné společnosti Centrum 
J. J. Pestalozziho rodině malého Tomáška. „Z večera jsem si odnesla krásný zážitek a setkání s Emanuelem, který je sympatický jako ve svém pořadu,” dodala čtenářka Petra Dušánková.

Degustační večerní menu:

Studené pokrmy:

Telecí plátky s tuňákovou pastou;
Mozzarela z buvolího mléka D. O. P., rajčátka Datterino , bazalka;

Grilované teplé pokrmy:
Grilovaná chobotnice v balzamikové omáčce;
Domácí Italská vepřová klobása;
Texaský flank steak s rozmarýnem (hovězí pupek);
Baby brambůrky;
Grilovaná zelenina naložená v olivovém oleji Castello di Ama;

Pečivo:
Domácí focaccia;

Dezerty a sýry:
Pistáciový dort
Grilovaný ananas s karamelovou omáčkou;
Variace italských sýrů s mostardou a kaštanovým medem.
Vyberte si z naší nabídky zážitků

Chcete i vy zažít s Deníkem výjimečné okamžiky?
Není nic jednoduššího. Staňte se předplatitelem regionálního Deníku, pečlivě sledujte jeho web www.mojepredplatne.cz, pak si jen vyberte zážitek a už můžete zamířit do wellnessu, zoo, absolvovat léčebnou kúru, anebo si vybrat něco úplně jiného.

(ron, red)

4.12.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Dynamo zdolalo podruhé Motor. Tentokrát po obratu

Pohřesovaná Markéta Lohynská

Policie hledá vozidlo a jeho řidičku, která hrozí sebevraždou

Nepoučitelný zloděj, za čokoládu už mu hrozí soud

Pardubice - Krást se nemá. Krást opakovaně už vůbec.

Hádali se tak, až doma nikdo nezůstal

Pardubice - Každý do svého rohu. Žena šla spát k dceři, muž k mamince.

Hledaného poznala hlídka na ulici

Pardubice - Hledaný muž měl smůlu, hlídka strážníků jej poznala na ulici

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení