Radiobusy, čili autobusy na telefonické zavolání, se v okrajových částech Pardubického kraje nezavedou. Náměstek hejtmana Jaromír Dušek není jejich příznivcem. Tato služba funguje například na některých linkách na Rychnovsku.
„Sloužilo by to hrstce obyvatel, v tom případě je lepší taxislužba. Nedovedu si představit, že babičky, které jdou na hřbitov, mají s sebou mobil a znají číslo a že dopravce drží v pohotovosti autobus a řidiče za peníze kraje," uvedl Jaromír Dušek.

Více minibusů

Dušek se domnívá, že je lepší zavádět do okrajových části kraje minibusy, kterých v současnosti podle jeho odhadu jezdí na všech linkách okolo deseti procent a měly by i nadále přibývat.
„Malé autobusy se osvědčily, mají menší spotřebu i rozměry a lépe se jim jezdí na silnicích třetí třídy a obecních komunikacích," dodal náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu.

O zavedení radiobusů se hovořilo i v Přelouči na Pardubicku. Jeden minibus tam zajišťuje městskou hromadnou dopravu po městě a do místních částí od sklonku roku 2009. Město na něj dopravci doplácí přes dva miliony ročně. „Spíše to byl takový šotek, úvaha, kterou jsme dál neřešili. Stačí nám jedna linka, která funguje dobře," řekl místostarosta Ivan Moravec.

V České Třebové na Orlickoústecku by se autobus na zavolání hodil pro lyžaře, kteří jedou z města na sjezdovku Peklák. Nicméně je po lyžařské sezoně a město má momentálně jiné další investiční starosti.
„Čekáme, jak kraj zareaguje na nové jízdní řády, takže je to teď takové pozastavené. MHD nemáme, máme klasické linky, které nám obsluhují sídliště Lhotka a terminál, takže to funguje," podotkl místostarosta Dobromil Keprt.
Na Rychnovsku funguje radiobus několik let, vozí cestující ve veřejné dopravě podle jízdního řádu i turisty po Orlických horách, kteří se nemusejí ohlížet na přesně stanovené odjezdy.


A jak měly radiobusy fungovat? Autobusy by jezdily na telefonické zavolání den předem a normálně by figurovaly v jízdním řádu. Bývalý náměstek hejtmana Jan Tichý dokonce plánoval, že kromě tradičních autobusových dopravců by kraj objednával i vozy taxislužby.