Pardubáci, kteří si o víkendu chtějí příjemně zalyžovat, letos nemusí mířit nikam daleko. Běžkařské stopy v centru Železných hor lákají a teď budou protaženy dokonce až za hranice chrudimského okresu. Běžkaři tak budou moci plynule přejet i do sousedního kraje Vysočina.

„Vyhověli jsme požadavkům starostů okolních obcí, kteří nás prosili, abychom trať prodloužili," vysvětluje Radislav Kumpan, předseda mikroregionu Centrum Železných hor a starosta Horního Bradla.

Lyžaři tak dostávají možnost sjet z trasy číslo šest dále ve směru na obce Barovice, Křemenice, Horní Vestec, Slavíkov a další. Z Křemenice také dochází přes Zubří k napojení Trhové Kamenice, která se již opět nachází v chrudimském okrese.

„Starostové obcí za hranicemi kraje se na nás obrátili, protože sami nemají k dispozici sněžný skútr se stopovacím zařízením, jaký vlastníme my. Samozřejmě jsme se s nimi dohodli na tom, že jim na konci sezony tuto službu vyfakturujeme a oni nám ji proplatí," pokračuje Radislav Kumpan.

Díky dostatku sněhu je teď sjízdných hned pět z šestice udržovaných tratí mikroregionu. Kvalitní stopa chybí jen na propojení tratí 4 a 5, která začíná v Horním Bezděkově, v Bojanově po mostě přetíná řeku a stoupá ke Kovářovu.

Běžkaři si teď přijdou na své také na Hlinecku, byť ani zde neleží dostatečná vrstva sněhu úplně všude. Bílé pokrývky je však stále dost na to, aby se v okolí města mohlo i závodit. „Pro klasický běh na lyžích je teď upravených nějakých devět kilometrů a tříkilometrová trať je připravena na běžkařské bruslení," vysvětluje Petr Svoboda, velitel tratí na hlineckých Ratajích.

Právě na okruhu v Ratajích se již dnes pojede závod nazvaný jako ‚Zimní ratajské bludičky'. Jde o noční závod v běhu na lyžích klasickou technikou, pořádaný coby první díl závodního seriálu Highlander Cup 2017. Závodníci v pěti kategoriích při něm budou povinně vybaveni čelovou svítilnou a jejich první vlna se vydá na trať už za tmy, přesně úderem 18. hodiny.