Na Královéhradecký kraj bylo podáno ještě dalších třináct žalob o určení vlastnictví movitého i nemovitého majetku. „Oficiálně nám prozatím ze strany soudu nebylo sděleno žádné stažení žaloby, ale očekáváme, že tak zástupci církve v blízké době učiní," sdělila Deníku mluvčí kraje Martina Götzová.

Žaloby se týkaly mimo jiné budovy internátu hradecké Střední zdravotnické školy a budovy další střední školy v historickém centru Hradce Králové. „To byly církevní budovy, dosud jsou na nich církevní znaky," řekl právník královéhradeckého biskupství Stanislav Hykyš. Další spory se podle něj vedly o sakrální památky v muzeích, například o monstrance.

Na Pardubický kraj byly v rámci církevních restitucí podány tři žaloby. „Všechny se týkaly movitých předmětů ze sbírek krajských muzeí. Ve dvou žalobách šlo o pět barokních a gotických předmětů – byly to čtyři sochy a jeden obraz. Ve třetí žalobě nebyl předmět přesně specifikován," informoval Milan Mariánek z odboru   kultury a památkové péče Pardubického kraje.

Dodal, že o stažení žalob se dozvěděl z médií, kraj zatím oficiálně žádnou zprávu nedostal. „Čekáme, že ve věci by mělo být jasno po prázdninách," řekl Milan Mariánek.

O stažení žalob rozhodli biskupové minulý týden na svém zasedání ve Velehradě. Ke stejnému kroku vyzvali i řády a kongregace působící v zemi. Obcí se však stažení žalob netýká, protože přechod majetků na kraje probíhal za jiných okolností, než tomu bylo u obcí.

Kapucíni už neusilují o bývalý klášter v Opočně
Už v pondělí řád kapucínů oznámil, že stáhl žalobu na hradecký kraj, ve které usiloval o klášter v Opočně na Rychnovsku. Klášter patří kraji, řád však chtěl, aby byl jako vlastník určen stát. To by kapucínům umožnilo žádat památku v církevních restitucích. Okresní i krajský soud daly řádu za pravdu, Nejvyšší soud však v červnu jejich verdikty zrušil a věc vrátil k novému projednání. „Rozhodnutí o stažení žaloby vítáme a považujeme jej za rozumné, soudní spory tak končí," řekl Deníku krajský radní Josef Dvořák. Podle něj kraj klášter nepotřebuje, a tak naváže na předchozí jednání s Opočnem. „Budeme se bavit o tom, zda vůbec a za jakých podmínek mají o areál bývalého kláštera stále zájem," uvedl radní.