Pardubický deník pro vás přichystal rubriku Váš lékař radí. Pardubičtí doktoři v ní reagují na dotazy čtenářů a čtenářek našeho listu. Na stránkách ji najdete vždy ve středu. Dnes odpovídá pardubický praktický lékař PAVEL SVOBODA.

Dobrý den, měla bych na vás takový dotaz. V úterý jsem byla s maminkou nakoupit a mamka dávala balík mlék (12 kilogramů) do kufru a dala pravou nohu dozadu a najednou jak se předklonila, tak ji ruplo v zádech. Nemůže pomalu ani chodit.  A.L.


„Popisujete typický vznik a projev akutního lumbaga, ústřelu neboli houseru. Pravá noha je v tom nevinně, viníkem je obecně náš nezdravý sedavý životní styl, kdy i relativně malá zátěž je extrémní zátěží pro naše netrénované zádové svaly, které neudrží ve správném postavení obratle a ploténky a dojde ke kontaktu s nervy, vystupujícími mezi nimi a vedoucími do nohou. Týdenní klid, teplo, teplý zábal na záda, léky na bolest. Po odeznění postupný návrat k běžným činnostem s následnou rehabilitací, redukcí váhy a návratem k běžným fyzickým aktivitám a rekreačnímu sportu. Návštěvu praktického lékaře, ambulance pro léčbu bolesti nebo neurologie doporučuji, pro zachování klidu, až s časovým odstupem.  Naopak návštěvu bych neodkládal při, k bolesti přidaných, pocitech slabosti v končetinách, brnění, poruchách močení nebo hybnosti."