VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dejte si Úpický či Pavlišovský řízek

Východní Čechy - Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.

9.7.2014 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK / Karel Janeček

První seznámení s tímto pokrmem bylo rozpačité, kombinace houskového knedlíku, dušeného kysaného zelí a klasického řízku se mi zdála podivná. Ale moc dobrá!

Zkuste to také

Jak vlastně tento název krajové speciality vznikl? Pavlišov je obec na Náchodsku a Úpice se nachází nedaleko Trutnova. Údajně přišli do hospody, tam či tam, hladoví chlapi a kuchařce zbyly už jen řízky, knedlíky a zelí. Tak to nakombinovala a sklidila velký úspěch. Zkuste to také a určitě se i vy dočkáte pochvaly.

Řizky: Z vepřových plátků (kotlety nebo kýty) připravte klasické řízky v trojobale. K tomu potřebujete kromě masa sůl, mouku, rozšlehané vejce s trochou mléka a strouhanku. Do rozpáleného oleje pak vložíme obalené řízky a po obou stranách opečeme do zlatova.

Zelí: Na sádle si osmažíme do růžova nadrobno nakrájenou jednu cibuli, pak k ní přidáme kysané zelí s trochou vody. Osolíme a osladíme podle chuti a dusíme tak dlouho, dokud se voda nevyvaří. Pak zelí zasypeme lžící hladké mouky, zamícháme a ještě trochu podlijeme vodou.

Houskový knedlík: Do mísy dáme trochu vlahého mléka, půl kostky droždí a dvě lžíce hrubé mouky. Zamícháme a když nám kvásek vykyne, přidáme asi půl hrnku vody, jedno vejce, sůl, na kostičky nakrájený rohlík a asi půl kila hrubé mouky (můžeme dát i více mouky a podle potřeby pak přidat i vodu). Vše řádně prohněteme a z vláčného těsta utvoříme tři knedlíky, které zhruba po půlhodinovém vykynutí vaříme v osolené vodě asi 15 minut.

Nakrájené knedlíky na talíři přelijeme trochou rozpuštěného másla, přiložíme k nim řízek a zelí. A pak už jen zbývá popřát dobrou chuť. (ves)

Autor: Redakce

9.7.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Okresní přebor: Přelovice otrávily Sezemicím posvícenské hody

Čtyřikrát museli za jediný den museli strážníci uklidňovat mladého muže pod vlivem omamných látek.

Feťáka krotili strážníci čtyřikrát za jediný den

Přelouč obrátila kormidlo na svojí stranu, Bohdanečtí rozhodli v závěru

Pardubice - Křest nového hřiště v Přelouči se vydařil. Krajské fotbalové soutěže se o víkendu hrály i na dalších trávnících.

Na Univerzitu Pardubice nastoupily děti

Pardubice – Na Univerzitu Pardubice (UPCE) včera nastoupili žáci základních a středních škol. Začal totiž týden, kdy mají jako studenti „dětské univerzity“ možnost si vyzkoušet pro ně netraditní aktivity na pěti fakultách univerzity. 

Krajský přebor: Holice zvládly přestřelku

Pardubice - Zápasy druhého kola pokračoval o víkendu krajský fotbalový přebor.

Sportovní park se za rok vrátí do Pardubic

Pardubice – Sportovní park Pardubice úspěšně navázal na loňský Olympijský park Pardubice, podle předběžných výpočtů ho navštívilo 105 tisíc lidí. „Jsme rádi, že jsme projekt letos opakovali, počítáme s ním i příští rok,“ uvedl primátor Pardubic Martin Charvát.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení