„Febiofest je vždy velmi příjemným místem, kde se setkávají tvůrci s diváky, kde se diskutuje o filmech a kde se hodnotí události, o nichž se točí," poznamenala při slavnostním zahájení v pražském Obecním domě známá moderátorka.

Fenič jako hrdý rodič
„Febiofest se ocitl ve stadiu, o němž jsem na začátku festivalu ani nesnil. Netušil jsem, že se rozroste do takových rozměrů. Jsem na něj hrdý jako rodič, když vidí, jak se jeho dítěti daří a že má dnes tolik fandů. Ve 24 letech už ale má jiné zájmy, žije a vyvíjí se svou cestou, dnes už bez mého výraznějšího vlivu," poznamenal prezident Febiofestu, režisér Fero Fenič, který se s festivalem opět chystá i do regionů. Jeho první mimopražskou zastávkou bude Hradec Králové, a to od 3. do 5. dubna.

V čele poroty Febiofestu složené z filmových fanoušků bude letos kultovní režisér Juraj Herz, který do Pardubic poměrně často jezdí buď na speciální projekce Febiofestu, nebo do Pardubického letního kina. „I letos je ve hře, že by se na pardubické části Febiofestu, který se uskuteční od 10. do 13. dubna, mohl Juraj Herz objevit," prohlásil za pořadatele jedné ze dvou východočeských zastávek tohoto svátku milovníků stříbrného plátna Tomáš Drechsler.

Úvodní snímek bodoval
Úvodní snímek pražské i pardubické přehlídky bude totožný. Je pod ním podepsaná polská režisérka Agnieszka Holland a nese název Přes kosti mrtvých. „Jde o film o starších ženách, zvířatech a jejich lovcích. Není to ani komedie, ale ani detektivka nebo snad psychologické drama. Je to pesimisticko-ekologický thriller s prvky černé komedie a pohádky," upřesnila Agnieszka Holland.

„Byl to neobyčejně silný příběh, který v divácích dozníval ještě dlouho po slavnostní projekci. Režisérka Agnieszka Holland opět potvrdila, že je skvělou filmařkou. Pražské zahájení pak doslova rozsvítil neuvěřitelně zábavný a vitální Jan Tříska," poznamenala za čestné hosty festivalu 1. místopředsedkyně Senátu Parlamentu České republiky Miluše Horská, která je zároveň ředitelkou Základní školy a Praktické školy Svítání.

Čerstvý osmdesátník Jan Tříska si viditelně užíval, že si mohl právě v pražském Obecním domě převzít sošku Kristiána za celoživotní přínos světové kinematografii. S cennou trofejí posiloval jako s činkami a jako bonus přidal i pár kliků, aby potvrdil, v jaké obdivuhodné kondici stále je.