CO JE TFA- rozvinout 2 proudnice na 55 metrů
- smotat dvě hadice B a odložit je do boxu - 80 úderů obouruční palicí v hammerboxu
- běh skrz tunel 20 kilovou zátěží tunelu
- odnést předepsaným úchopem figurínu vážící 80 kilo na 60 metrů
- překonání 2 metrové bariéry
- výstup na plošinu rozhledny – 183 schodů což odpovídá 12 podlaží

Nejtvrdší hasič přežívá je jméno závodu, který profesionální i dobrovolné hasiče prověřuje až na samé hranice možností. Trať, kterou závodníci v sobotu zdolávali na rozhledně na Andrlově chlumu toho byla důkazem.

Červený praporek diskvalifikace se nad hlavami rozhodčích objevil hned několikrát. Stačilo přesáhnout pětiminutový limit základní části, který hasiče fyzicky vyčerpá po všech stránkách ještě před tím, než se vrhne na druhou část boje. V tomto případě rozhlednu, která imituje výstup do dvanáctého patra. To vše ve výstroji a s dýchacím přístrojem na zádech.

STRAŠÁK FIGURÍNA

Obecně největším strašákem soutěže je figurína či také mrtvola. Předposlední bod první části trati. Závodník zde musí mobilizovat všechny síly, protože imitace bezvládné osoby váží 80 kilogramů a hasič ji musí odtáhnout šedesát metrů. Tady se příslovečně lámal chleba několikrát.
Pohořela na ní také jediná žena v letošním startovním poli. „Nejhůř se mi táhla figurína, kterou jsem skoro ani nezvedla a tam jsem vypadla," řekla po doběhu Markéta Gregušová, která v soutěži reprezentovala dobrovolné hasiče z Němčic u Litomyšle. Ze soutěžní části sice vypadla, ale rozhodčí ji výjimečně nechali pokračovat mimo soutěž až na věž.

BODY PRO ÚSTÍ

Srdnaté výkony předvedli všichni účastníci, ale v kategorii do 30 let se umístil Petr Moleš z HZS Jihomoravského kraje s časem 4.31,84 minut.

První místo v kategorii nad 35 let zůstává doma, v Pardubickém kraji. Získal jej profesionální hasič ze pořádající stanice v Ústí nad Orlicí Jiří Mikulecký s časem 4:36,91 minut.

V kategorii „C", tedy nad 45 let si zlatou medaili odvezl závodník Daniel Kouřil z HZS SŽDC s časem 4:51,96 minut.