Jak hlasovat 
pro Holice?
Pošlete co nejvíce SMS zpráv ve tvaru DOBRACI HOLICE na telefonní číslo 90 011 04.
POZOR! Hlasy pro hasiče z Holic posílejte do pátku 20. listopadu 2015 do 15 hodin.
Každý, kdo pošle SMS zprávu, má šanci získat pivo na měsíc zdarma.
Počet SMS z jednoho telefonního čísla není omezený.

Dobrovolní hasiči v Holicích jsou akční jednotkou. Zařazení jsou ve třetí kategorii a tedy musí do deseti minut od žádosti operačního důstojníka vyrazit k zásahu.

Letos už podle výčtu zásahů a asistencí vyjížděli hasiči z Holic hned pětačtyřicetkrát.

Ve spolupráci s profesionálními hasiči to bylo devatenáct výjezdů. Zbytek byl servis místním obyvatelům či likvidace hmyzu.

„Náš nejnáročnější letošní zásah byl letos ve Chvojenci, kde v těch velkých vedrech hořel seník a kvůli hrozícímu vyčerpání jsme se museli několikrát střídat a byli jsme tam poměrně dlouho," říká velitel jednotky Zdeněk Meliš.

Autodílna, bitevník

Dobrovolní hasiči z Holic ale mají za sebou z minulých let i zásahy, které byly doslova dobrodružné. Zasahovali například u rozsáhlého požáru v Lukovně, kdy spory dvou majitelů vyústily v podpálení domu a hospodářských stavení a sebevraždu. V červenci roku 2010 jim jeden z nejneobvyklejších zásahů pak spadl přímo z nebe, když se do lesa u Borohrádku zřítil vojenský bitevník L-39. Ze stroje, který se roztříštil na několik kusů, vyteklo palivo, jež podpálilo les na několika místech. I tady se na náročné likvidaci následků podíleli právě dobrovolní hasiči z Holic.

Kromě toho ale řeší i každodenní starosti svých sousedů. Třeba letošní léto bojovali hodně s vosami a sršni, kterých se opravdu urodilo.

„Základ všeho je ochranný oblek, rukavice, maska na hlavu a zásahový oblek vosa nepropíchne. Letos jsme vyjížděli k vosám i sršňům, a to v osmi výjezdech. Máme na to speciální přístroj, který vosy dokáže nasát s celým hnízdem," vysvětluje strategii boje s nebezpečným hmyzem hasič David Čížek.

Letos 140 let

Dobrovolní hasiči v Holicích sídlí na stejné adrese jako jejich profesionální kolegové a státní policie. „Potkáváme se tedy denně a každopádně si vždy pomáháme," pokračuje Zdeněk Meliš.

Letos měli holičtí dobrovolní hasiči hodně napilno. Pořádali mimo jiné i oslavy 140 let od založení svého sboru, kterého se zúčastnilo 23 hasičských sborů z celé republiky, ale též Polska a Slovenska. Předtančení rozhýbalo celé náměstí. Oslavy byly velkolepé, skoro jak z hollywoodského velkofilmu.

Holičtí hasiči mají rovněž oddíl žen. Vznikl v roce 2013 a zřejmě má velmi dobrou fyzičku, protože jen letos holické hasičky objely na 40 závodů. To je každý víkend venku a někdy jsou to dvě nebo tři akce za víkend. „Tento rok jsme se účastnily i netradičních závodů v Poběžovicích nebo Čeradické zatáčky. V Širokém dole se konal Memoriál V. I. Lenina. Jde o jeden z největších závodů v republice. Ze čtyřiceti družstev žen jsme skončily sedmnácté. Čeradický závod je netradiční třeba v tom, že se při něm losovaly pozice. Každý běžel na jiném postu, než na jaký je zvyklý. Tam jsme zvítězily," představuje družstvo hasička Veronika Janusová.

Pravidla soutěže Dobráci rokuDobráci roku je projekt Českého rozhlasu (ČRo) Pardubice ve spolupráci s východočeskými regionálními Deníky.
Potrvá do začátku června 2016, kdy vše vyvrcholí velkým finále a jeho vítězům organizátoři zajistí velkolepou show s hudebním programem v ceně 100 tisíc korun.
Každý týden se tým ČRo Pardubice spolu se zástupci regionální redakce Deníku vypraví do jednoho z přihlášených a následně vylosovaných sborů dobrovolných hasičů ve východních Čechách.
V pátek po 15. hodině si v regionech na vlnách ČRo Pardubice (Pardubice a Chrudim na 104,7 FM, Ústí nad Orlicí 98,6 FM a Svitavy 102,4 FM) poslechnete medailonek příslušného sboru dobrovolných hasičů.
V sobotu najdete článek ve svém regionálním Deníku v Pardubickém kraji a rozhlasovou reprízu naladíte v neděli po 15. hodině.
Pro daný sbor můžete hlasovat vždy od páteční 15. hodiny, a to po celý týden až do dalšího pátku. Hlasování skončí také v 15 hodin a začne následné hlasování pro další sbor.
Hlasovat lze prostřednictvím SMS na telefonní číslo 90 011 04, zprávu pište ve tvaru: DOBRACI (mezera) název sboru. Cena jedné SMS zprávy jsou 4 koruny.
Podrobnosti hledejte na webu: www.dobraciroku.cz.