"Ministrem kultury opravdu být nechci. Moje místo je na Pardubickém kraji," uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický na svém facebookovém profilu. 

"Možná se Michal Šmarda někde dozvěděl, že jsem měl před lety titulní roli v Hašlerově Podskalákovi, kde jsem dokonce sólově zpíval. Nicméně moje ochotnické angažmá asi nebude ta hlavní kvalifikace na ministra kultury," podotkl k tomu.

Zároveň dodal, že se na funkci necítí být odborně způsobilý. "Oblast kultury si zaslouží člověka s noblesou, přirozenou autoritou, přitom vyzrálým názorem. Děkuji za nabídku, nicméně měla by zaznít od pana premiéra či vicepremiéra. Vím ovšem, jaká by byla moje odpověď. Můj domov je v Pardubickém kraji," dodal Netolický.

Následně Šmardovi poděkoval za odblokování situace i za cenu osobní oběti. "Ústava je bohužel za prezidentství Miloše Zemana ohýbána jako nikdy a smutné je, že premiér ani parlament tomu není ochoten zabránit. Takže zpět do reality. Pojďme řešit financování sociálních služeb, kůrovce, sucho, nedostatek lékařů, podporu výstavby nájemních bytů, nedostatečnou dálniční síť… To se od politiků očekává, ne tříměsíční dohady, kdo se stane či nestane ministrem," uzavřel své stanovisko Netolický.

Michal Šmarda - Místopředseda ČSSD
Šmarda vyřešil dilema ČSSD. Odstoupil