Hledá se nejlepší chemik! Sedmý ročník celostátní soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika České republiky, která je určena žákům osmých a devátých tříd základních škol, právě odstartoval.
Největší klání mladých chemiků si už mezi žáky stihlo získat značnou popularitu. V loňském roce se ho zúčastnilo přes pět tisíc žáků a letos by jich mohlo být ještě více.

Stoupající zájem?

„Těší nás, že Mladý chemik probudil zájem o chemii u nastupující generace, která jinak přílišnou láskou k technickým oborům netrpí. To je dobrá zpráva nejen pro školy, ale i pro zaměstnavatele. Cílem soutěže je totiž funkční propojení všech stupňů školství s možností dobrého uplatnění absolventů v praxi," sdělil Ladislav Novák, ředitel Svazu chemického průmyslu ČR, který je generálním partnerem celostátního finále.
Pro účastníky jsou připraveny čtyři kategorie.  V soutěží jednotlivců se pak mladí chemikové musí „poprat" se třemi koly.
V prvním kole žáky čeká testování teoretických znalostí. To se v tuto chvíli odehrává na základních školách.

Tři nejlepší

„Tři nejlepší z každé školy postoupí do kola druhého, které se uskuteční v prostorách pořádající střední školy," přiblížila program soutěže Alena Volejníková ze Střední průmyslové školy (SPŠCH) Pardubice, která je autorkou testových zadání.
Ti nejlepší se pak na základě teoretické znalosti dostanou až do třetího, regionálního finále, které pořádá 10. prosince právě Střední průmyslová škola chemická Pardubice. V tomto kole, do něhož postoupí tři nejlepší z každé školy, pak musí žáci vypracovat praktické úlohy v laboratoři.

Do třetího kola, které se uskuteční 16. ledna 2014 v laboratořích SPŠCH, postoupí třicet nejúspěšnějších. Z nich se minimálně tři šťastlivci dostanou až do celostátního finále. To se bude konat 4. června 2014 v prostorách Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice.

Zároveň budou vyhlášeny soutěže o nejlepšího učitele chemie a školu s nejlepšími mladými chemiky.
O konečném pořadí rozhodne součet bodů všech žáků jedné školy ve druhém a třetím kole soutěže jednotlivců a body získané v projektové části.
„Nejen  v chemii je důležitá týmová práce a vzájemná souhra celého kolektivu. Schopnost týmové spolupráce zohledňuje právě soutěž projektů, jejíž zadání letos zní: Chemie v našem životě," vysvětlila odborná garantka soutěže Alena Volejníková.
Výsledky všech soutěžních kategorií budou vyhlášeny na slavnostním večeru 27. března 2014 v ABC klubu Na Olšinkách Pardubice.