Východočeští hoteliéři předpokládají, že nejatraktivnější termín na horách – Silvestr – bude i letos zcela zaplněný.
Menší je zatím poptávka po vánočním týdnu, kde se aktuální obsazenost pohybuje přibližně kolem jedné třetiny. Ceny ubytování se proti loňskému roku nezměnily.
Tradičně největší zájem je u ubytování ve Špindlerově Mlýně.  „Vypadá to, že Silvestr jako špička sezony bude opět vyprodaný," řekl majitel ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com Martin Jandura. Pokud by někdo chtěl čekat na nabídku „last moment", bude mít podle Jandury jen omezený výběr z „ultralevného nebo naopak ultradrahého ubytování".

U silvestrovských pobytů, které jsou z celé sezony nejdražší, je možné ubytování ve Špindlerově Mlýně pořídit od 750 korun na noc, tedy jako loni. Vánoční pobyty začínají na 450 korunách za noc se snídaní. Vícehvězdičkové hotely mají ceny i násobně vyšší. Ubytovatelé se na konec roku snaží nabízet zejména delší pobyty aspoň na pět dní.

Rezervace se rychle plní i v Orlických horách. Třeba Penzion pod vlekem v Dolní Moravě má ještě volná místa na vánoční svátky, Silvestra už ale má zaplněný.
„Lidé se naučili trávit Vánoce jinde než doma. I na Štědrý den pro ně máme připravený program," řekl Martin Palán z vedení hotelu Vista v Dolní Moravě.