I po středečním jednání s Koalicí pro Pardubický kraj podle lídra ČSSD Martina Netolického existují dvě rovnocenné varianty koaliční spolupráce.

„Jako podklad jsme na jednání přinesli minulou koaliční smlouvu a do pátku budeme čekat na připomínky. Je potřeba nastavit principy spolupráce a programové body. Se stejným přístupem půjdeme i na čtvrteční jednání s KSČM. K dalšímu jednání se pak sejdeme v pondělí," uvedl Martin Netolický s tím, že konečné podobě budoucí koalice bude v úterý rozhodovat zastupitelský klub sociálních demokratů. „Přinesu tam dvě varianty, o kterých budeme rozhodovat," dodal pravděpodobný budoucí hejtman.

„Středeční jednání s ČSSD a SPOZ bylo konstruktivní, věcné. Potěšil mě přístup zástupců všech tří subjektů, které se ho zúčastnili," konstatoval lídr Koalice pro Pardubický kraj Roman Línek. „Deklarovali jsme, že z naší strany určitě nebude možná spolupráce s komunisty," sdělil lídr Koalice pro Pardubický kraj, která v krajských volbách skončila třetí a získala deset křesel v krajském zastupitelstvu.

„Myslím, že koalice ČSSD, SPOZ a Koalice pro Pardubický kraj je reálná. Nyní je na sociální demokracii, zda se rozhodne pro komunistickou kartu," poznamenal Roman Línek. „Na středečním jednání jsme se bavili o možné struktuře rady a výborů i o gescích. Nehovořili jsme však o žádných jménech. My rozhodně nebude nikoho kádrovat," pokračoval lídr Koalice pro Pardubický kraj.

„Dohodli jsme se na další schůzce v pondělí odpoledne. Do té doby by každý z potenciálních koaličních partnerů měl dát dohromady body, o nichž si myslí, že by se měly objevit v programovém prohlášení krajské rady," nechal se slyšet Roman Línek, z jehož pohledu bude právě pondělní jednání klíčové. „Od něj se zřejmě bude vyvíjet debata, zda dojde ke koaliční spolupráci nebo ne," přemítal politik, který byl v minulém volebním období náměstkem hejtmana Pardubického kraje. „Bavili jsme se také o možnosti, kdy by se mělo uskutečnit první zasedání krajského zastupitelstva v novém složení. Pravděpodobně by mohlo být v pátek 2. listopadu," uzavřel Roman Línek.