Získat v premiéře dotaci na výměnu kotlů na tuhá paliva chtějí v Pardubickém kraji stovky lidí. Hejtmanství v srpnu zveřejnilo předběžné podmínky poskytování dotací, zájemci vyplňují dotazník na webu kraje. Mnozí další se informují jinými způsoby.

„Dotazník vyplnilo asi 600 potenciálních žadatelů plus evidujeme desítky emailových a telefonických dotazů, případně osobních konzultací," uvedl mluvčí hejtmanství Dominik Barták.

Pardubický kraj do 30. září požádá o přidělení peněz na výměnu kotlů z Operačního programu Životní prostředí, do regionu by tak mělo přijít 178 milionů korun. Do konce roku 2018 by mělo být vyměněno minimálně 1180 zastaralých kotlů za moderní nízkoemisní. První výzvu chce hejtmanství vyhlásit letos v prosinci, příjem žádostí o dotace by měl být zahájen v lednu 2016.

Žadatelé o dotaci musejí udělat alespoň jedno další energetické opatření, například zateplit část budovy či vyměnit nebo zatěsnit okna nebo dveře, případně doložit, že již energetickou náročnost budovy na kategorii úsporná snížili. Možná je i kombinace s instalací solárních teplovodních panelů pro přitápění nebo přípravu teplé vody. Podrobnosti o podmínkách získání dotací jsou zveřejněny na stránkách kraje.

Podle údajů Českého statistického úřadu, které má hejtmanství k dispozici, je v Pardubickém kraji zhruba 38 tisíc bytů v rodinných domech, které jsou vytápěny kotlem na pevná paliva. Kolik z nich by bylo potřeba vyměnit za moderní, není známé.

Další majitelé rodinných domků dostanou ještě letos možnost vyměnit staré a nevyhovující kotle na pevná paliva za ekologičtější topení rovněž v Královéhradeckém kraji, kde kotlíkové dotace běží již několik let. Hejtmanství na takzvané kotlíkové dotace dostane celkem 600 milionů korun z Operačního programu Životní prostředí,prvních 200 milionů by mohlo být rozděleno ještě na konci letošního roku.

Podmínky dotace
• Výše podpory na jeden projekt se bude pohybovat mezi 70 a 85 procenty podle typu pořizovaného kotle, ať už na pevná paliva, plyn nebo tepelné čerpadlo, a podle lokality.
• Nejvyšší dotaci mohou získat lidé v České Třebové, Holicích, Lanškrouně, Litomyšli, Moravské Třebové, Linharticích, Pardubicích, Svitavách a Jablonném nad Orlicí, kde je špatná emisní situace.
• Zbylé náklady zaplatí žadatel. Maximální výše dotace může být 127 500 korun. Mohou ji získat pouze fyzické osoby, které rodinný dům vytápějí kotlem na pevná paliva.