JIŘÍ SKALICKÝ se narodil v Ústí nad Orlicí, ale od dvou let žije v Pardubicích. Vystudoval Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od roku 1978 pracuje v Pardubické nemocnici a od roku 1991 je primářem oddělení klinické biochemie a diagnostiky. do politiky vstoupil v roce 1998 jako pardubický zastupitel. Od roku 2010 je poslancem za TOP 09.

„Volební program se ještě dopracovává. Za současné situace je ale důležité, aby byl kraj bezpečný a maximálně se podílel na ochraně majetku a zdraví jeho obyvatel. Základem je perfektně fungující integrovaný záchranný systém," řekl Jiří Skalický, který má zkušenosti s komunální politikou, jelikož je již od roku 1998 členem pardubického zastupitelstva.

Dopravní stavby

Noví krajští zastupitelé se také budou muset ve zvýšené míře věnovat moderním dopravním stavbám, kterým hrozí zpoždění. I Skalický ovšem připouští, že kraj bude v případě velkých dopravních staveb hrát pouze okrajovou roli.

„Je to především věc Ředitelství silnic a dálnic a ministerstva dopravy. Kraj může pomoci třeba při vyjednáváních o výkupech pozemků. Bude to tedy role spíše podpůrná," podotkl pardubický poslanec.

Novým prvkem, který by chtěl do politiky kraje zanést, je takzvaná ekonomická diplomacie. „Jako poslanec se na ni podílím třeba tím, že pomáhám připravovat cesty velvyslanců do firem v regionu," konstatoval Jiří Skalický. Úspěchem ekonomické diplomacie byla podle něj třeba nedávná návštěva tureckého velvyslance v místních firmách zabývajících se obranným průmyslem.

TOP 09 v předchozích letech kandidovala s podporou Starostů a nezávislých (STAN), v podzimních krajských volbách tomu tak ale nebude. „O spolupráci v krajských volbách se s námi hnutí STAN vůbec nechtělo bavit. Přesto budeme mít na kandidátce řadu starostů nebo majitelů malých a středních firem," upřesnil Jiří Skalický.

STAN půjde do voleb samostatně, lídrem měl původně být exstarosta Dukly Jiří Hájek, kterého ale nakonec na prvním místě kandidátky nahradil lékař a radní Lázní Bohdanče Jan Vanáč.

Kdo naopak podporu dalších stran mít bude, je kandidát TOP 09 do Senátu Jiří Čáslavka. Kromě STAN prý jeho kandidaturu v pardubickém okrsku podporuje i Martin Bursík, o podpoře vyjednává Čáslavka také s regionálními uskupeními Pardubáci a Patrioti Pardubic.

„Fragmentace je v české politice problémem. Těžko teď můžeme porazit toho oligarchu, který tady vládne," řekl Jiří Čáslavka v narážce na šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Základní hodnoty

Podle Čáslavky jsou zpochybňovány základní hodnoty České republiky, jako je její prozápadní orientace. Řadu problémů vidí kandidát na senátora také v lokální politice.

„V Pardubicích se teď třeba ustupuje od transparentního zadávání veřejných zakázek malého rozsahu," uvedl příklad Jiří Čáslavka.

Dalším kandidátem TOP 09 bude v okrese Ústí nad Orlicí dlouholetý starosta České Třebové Jaroslav Zedník.