Politické strany v Pardubickém kraji začínají sestavovat kandidátky pro předčasné volby do poslanecké sněmovny. Jasno už mají sociální demokraté, v jejich čele by měl stát starosta Holic Ladislav Effenberk.
Komunisté se rozhodli postavit do čela kandidátky poslankyni Květu Matušovskou.

„Zatím byl navržen lídr, okresní výkonné výbory mají čas do příští středy předložit své kandidáty. Z nich se bude 22. srpna sestavovat krajská kandidátka, kterou pak bude schvalovat 24. srpna ústřední výkonný výbor ČSSD," uvedla tajemnice krajského výboru strany Jana Novotná.

Dva kandidáti sociální demokracie

Ladislav Effenberk v hlasování strany zvítězil v poměru hlasů 13:3 nad současným poslancem Janem Chvojkou.
„Bylo to samozřejmě demokratické hlasování, byli dva kandidáti. Jan Chvojka byl navržen Chrudimskem, já Pardubicemi. Zatím jsem na lídra ČSSD v Pardubickém kraji byl pouze navržen," sdělil Ladislav Effenberk.
Do strany vstoupil v roce 1990. „Od té doby se nepřetržitě pohybuji v komunální politice. Jsem také krajským zastupitelem. To asi naši členové zhodnotili. Zřejmě se jim to zdálo jako lepší výchozí pozice než postavení kolegy poslance Chvojky, který je poslancem první období," řekl starosta Holic Effenberk.

Jana Chvojku prohra v hlasování mrzí. „Nicméně poměry na krajském výkonném výboru jsou takové, že jsem ani vyhrát nemohl. Získal jsem podporu dvou okresů Chrudim a Svitavy, toho si cením. Tu výzvu jsem nemohl odmítnout," vyjádřil se poslanec ČSSD Jan Chvojka.

TOP 09 počítá s tím, že se na předních místech objeví starosta České Třebové Jaroslav Zedník a poslanci Jiří Skalický a Václav Cempírek. „Do voleb půjdeme společně s hnutím Starostové a nezávislí, takže pořadí zatím není jasné," konstatoval krajský manažer TOP 09 Ondřej Müller. Kandidátku musí schválit celostátní vedení TOP 09 na začátku září.

Strana práv občanů – zemanovci (SPOZ) chce do parlamentu dostat předsedu SPOZ Zdeňka Štengla a náměstka hejtmana Jaromíra Duška.
„Není vyloučeno, že Štengl bude kandidovat v jiném kraji, protože v malém regionu volební aritmetika naznačuje, že zisk dvou poslaneckých křesel není příliš pravděpodobný," řekl místopředseda krajského výboru SPOZ Roman Doležal. Lídra by měl stanovit krajský výbor 27. srpna.

ODS zatím čeká 
na kandidátky

ODS zatím čeká, jak vedení strany rozhodne o sestavování kandidátek. Čela krajských kandidátek by se mohla sestavovat centrálně, vyloučena není ani účast nestranických osobností. Žádná jména nepadla v KDU-ČSL, o lídrovi zatím nejednala ani Strana zelených či politické hnutí ANO.

V roce 2010 se do sněmovny dostali z Pardubického kraje tři poslanci ODS, stejný počet z ČSSD. Dva zástupce získala TOP 09, jednoho Věci veřejné a KSČM.