Dramatickou mezihru mělo úterní jednání pardubického zastupitelstva. Opozice se pokusila odvolat náměstka pardubické primátorky Martina Bílka ze Sdružení pro Pardubice. K odvolání náměstka chyběly v tajném hlasování tři hlasy.

Pro odvolání bylo 17 zastupitelů, opozičních politiků je přitom v zastupitelstvu jen 11. Znamená to snad roztržku v radniční koalici?
„To není o koalici, to znamená ztrátu důvěry napříč zastupitelstvem. Musím říct, že kdyby proti mně hlasovalo 17 lidí a další tři se hlasování zdrželi, tak bych to asi považovala za ztrátu důvěry vůči své osobě," konstatovala primátorka Štěpánka Fraňková.

S chladnou hlavou

Náměstka se tak přímo nezastala ani šéfka Sdružení pro Pardubice, za které je v zastupitelstvu. Zdá se tedy, že i když Martin Bílek přežil hlasování o důvěře, klidné Vánoce ho ani zdaleka nečekají.
„Výsledek hlasování je samozřejmě k zamyšlení. Zvážím další kroky. Chci si ale celou situaci promyslet přes Vánoce. Je to emotivní moment a já takové situace rád řeším s chladnou hlavou," nechal se slyšet Martin Bílek.

A jaké důvody vedly šéfa zastupitelů za ODS Petra Klimpla k tomu, že navrhl odvolání primátorčina náměstka?
„Náměstek Martin Bílek nezvládá přípravu nového územního plánu města. Navíc nám vadí i špatně připravené materiály na jednání zastupitelstva. Důkazem je, že i na posledním zasedání se dvě zprávy, které předkládal, musely stáhnout. Nelíbí se nám ani například jeho komunikace s Pardubickým krajem ve věci přednádraží a dalších projektů," vysvětlil Petr Klimpl.
„To, že pro jeho odvolání hlasovali i zastupitelé z koaličních stran, ukazuje, že skutečně nepracuje dobře," dodal lídr opozice.

Zástupné důvody?

Náměstek pardubické primátorky ovšem tyto důvody považuje za zástupné.
„Zvýšený tlak na svou osobu cítím od května loňského roku, kdy se otevřely některé kauzy, ve kterých jsem hrál jednu z hlavních rolí," sdělil Martin Bílek, který některé kolegy dráždí i svým slovníkem. Ten se někdy neskládá z diplomatických frází. Často říká od plic, co si myslí, což se nemusí vždy setkat s pochopením. Známá je třeba příhoda, která rozezlila bývalé vedení kraje. Po společném jednání tehdejších rad města a kraje si na tiskové konferenci primátorka Štěpánka Fraňková a někdejší hejtman Radko Martínek pochvalovali vzájemnou spolupráci.

Ostrá kritika

Novináři si ale vyžádali i náměstka Bílka, který měl v gesci mnoho projednávaných témat. Ten ovšem vedení kraje podrobil ostré kritice.
„Ani jeden z bodů, které jsem předkládal, neprošel. Upřímně doufám, že až se bude konat další setkání rad po podzimních krajských volbách, tak se na něm setkáme s úplně jinými lidmi. Současné vedení kraje totiž pro město Pardubice skoro nic nedělá," řekl tehdy Martin Bílek. Na náměstkův výrok reagoval Radko Martínek slovy, že s něčím podobným se v politice ještě nesetkal.

Ačkoliv načasování pokusu o odvolání Martina Bílka bylo překvapivé, samotná snaha už tolik nepřekvapila. O Bílkově konci ve vedení města se v kuloárech hovoří již od doby, kdy Michal Koláček skončil ve funkci náměstka na ministerstvu pro místní rozvoj. Koláček předtím zastával post náměstka 12 let a měl podobné úkoly, jaké má nyní Bílek.