Na celé řadě míst v Pardubickém kraji bude dnes vlát tibetská vlajka. Jednotlivé obce se tak připojí k mezinárodní kampani připomínající boj Tibeťanů za svobodu.

Akce Vlajka pro Tibet, organizovaná vždy 10. března při příležitosti Mezinárodního dne Tibetu, má poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v této oblasti.
Tibetská vlajka bude k vidění mimo jiné na budově krajského úřadu.

„Navazujeme na podporu, kterou jsme jako kraj obnovili v roce 2013, protože si uvědomujeme nutnost připomínat si, že svobodný život není ani v dnešní době na světě samozřejmostí. Považuji za morální povinnost upozorňovat na tuto situaci alespoň tímto symbolickým gestem, které budeme dodržovat celé čtyřleté období," uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

HOLD TIBEŤANŮM

Pardubice se k tomuto projevu solidarity letos připojí po patnácté. „Vyvěšením tibetské vlajky chceme vzdát hold všem Tibeťanům, kteří se i přes riziko tvrdého trestu ze strany čínských úřadů nebojí postavit systému a vyslovit svůj názor, všem, kteří si nenechají brát svou víru a šíří dál svou kulturu a zároveň všem, kteří trpí porušováním základních lidských práv," poznamenal pardubický primátor Martin Charvát.

O vyvěšení vlajky letos hlasovala nejen rada jako v minulých letech, ale i zastupitelstvo města. Pro vyvěšení tibetské vlajky jak letos, tak v roce 2018, po dlouhé debatě hlasovalo 27 ze 34 přítomných zastupitelů.

ZAPOJENÝCH PŘIBÝVÁ

Pestrobarevná tibetská vlajka zavlaje i na chrudimské radnici. „Město Chrudim se k této kampani připojuje už od roku 1999. V té době se akce zúčastnilo pouhých 56 radnic, v letošním roce to bude už 759 českých obcí, měst, městských částí nebo krajů," řekl Aleš Prokopec z oddělení vnějších vztahů chrudimského magistrátu.

Do akce se zapojí také Přelouč. „Vyvěsíme tibetskou vlajku na budovu města. Připomeneme tak nejen 58. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu, ale vyjádříme i podporu ochrany lidských práv Tibeťanů," uvedla starostka Irena Burešová.

PORUŠOVÁNÍ PRÁV

Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině 90. let v západní Evropě. Připomíná povstání proti čínské správě, při němž v roce 1959 zemřelo přibližně 80 tisíc Tibeťanů. Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996.