„Lidé se s touto nabídkou postupně seznamují a zjišťují, že rodinný výlet veřejnou dopravou může být mnohem levnější než autem," řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje Jan Tichý.

Jízda po celém kraji

Celodenní jízdenka pro rodiče a až tři děti vyjde na 260 korun. Lze s ní cestovat ve většině vlaků a autobusů v celém kraji. Na kratší cestu je pak možné využít přestupní jízdenky. A kam vyrazit?
Mezi lákavá místa Pardubického kraje patří například Sečská přehrada, Třemošnicko, Luže, Nové Hrady, Toulovcovy maštale, Veselý Kopec, ale i Pardubicko.

Oblíbená Sečská přehrada je i o víkendu velmi dobře dostupná v pravidelných tříhodinových intervalech z Pardubic pomocí spojů linky 606.
Za necelou hodinu tak dorazíte přes Heřmanův Městec na Seč.
Přes letní sezonu je v provozu i cyklobus, který odjíždí z Pardubic a pokračuje na Seč a na Hoješín.
Dobré spojení na Seč existuje i z Chrudimi linkou 706.

Do oblasti  Třemošnicka jezdí linka 604. Zde mohou zájemci navštívit zříceninu hradu Lichnice, expozici vápenictví v historické Berlově vápence v Závratci nebo třeba uskutečnit příjemnou procházku Hedviččiným údolím.

Objevte Nové Hrady

Snadné je se o víkendu dostat i na Novohradsko, které láká nejen k návštěvě zámku v Nových Hradech, ale i skalních útvarů Toulovcovy maštale.

Spojení sem zajišťuje jednak linka 785 z nádraží v Chrasti, tak i linka 813 z Vysokého Mýta a Litomyšle.
Ani skanzen Veselý Kopec nejde opomenout. Ten patří k nejnavštěvovanějším místům v Pardubickém kraji.
Turisté mohou pro návštěvu lidového souboru staveb i o víkendu využít autobusy linky 750 z Chrudimi.

Také Pardubicko nabízí zajímavá místa, kam vyrazit na výlet. Kromě dobře známé Kunětické hory, kam jezdí spoje linky 601 a městská hromadná doprava z Pardubic (číslo 16), mohou především milovníci koní zavítat do Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem.
Cestu sem lze absolvovat vlakem do Přelouče a zde přestoupit na některý ze tří párů spojů, které za patnáct minut dorazí na místo. Všechny spoje pak turisty dovezou v určenou hodinu i zpět.

Možností, kam se podívat v Pardubickém kraji, je i díky novým linkám veřejné dopravy spousta. 

Iveta Koubková