Z nedávného srovnávacího výzkumu poměřujícím jednotlivé české kraje Místo pro život dokonce vyplynulo, že našemu regionu se ze všech nejlépe daří proměňovat investice CzechInvestu v nová pracovní místa a příležitosti.

„Dlouhodobá nezaměstnanost je druhá nejnižší v republice, a navíc Pardubicko je atraktivní destinací pro mladé. Práce se jim tu hledá lépe než kdekoli jinde," uvedli experti z agentury Datank, která výzkum každoročně provádí.

Pobídky CzechInvestu povedou k tomu, že firmy mají vytvořit celkem 846 pracovních míst. Firma Foxconn Global Services Division, která je dceřinou společností tchajwanského Foxconnu, hodlá přijmout 677 zaměstnanců do opravárenského centra za 89 milionů korun. Středisko se bude zabývat repasováních starších typů mobilních telefonů, opravami přístrojů, sestavováním příslušenství k telefonům i částečnou recyklací zařízení. Výrobce stolních her a puzzle, společnost Ravensburger Karton, v Poličce na Svitavsku, postavil nové sklady, multifunkční výrobní halu a sociálně administrativní bloku. Do rozšíření závodu vložil 409 milionů korun, vzniknout by mělo 20 nových pracovních míst.

Další pracovníky hodlají přijmout s podporou státních pobídek strojírenská firmy Ecos Choceň a Peform Chrudim. V průmyslové zóně vybuduje nový závod. Českotřebovská plastikářská společnost IMS Drašnar zaměstná díky investici za 150 milionů korun 38 lidí.

Příslib investiční pobídky od státu získalo loni 72 projektů investorů, celková výše pobídek dosáhla 12,5 miliardy Kč, což je meziročně o sedm miliard víc.

Vážení čtenáři. Na sklonku funkčního období nynější vlády pro vás Deník připravil seriál volebních auditů, které se zaměří na vybrané body z programu trojkoaličního kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky. Co se kabinetu povedlo a kde naopak v uplynulých čtyřech letech selhával? Připravili jsme pro vás shrnutí hlavních změn na celostátní úrovni, pohled z našeho regionu a k tomu exkluzivní Panel Deníku: výsledky ankety mezi bezmála tisícovkou regionálních osobností, které okomentují jednotlivá témata.

INDEX DENÍKU pohledem kraje

 Ve znalosti investičních pobídek panelisté z Pardubického kraje příliš nebodovali. „Ano" na tuto otázku odpovědělo jen 8 procent z dotázaných. 

Z odpovědí našich respondentů

Miroslav Pavlík, sportovní nadšenec, Chrudim:

„Ne Zaplaťpánbůh."

Břetislav Oliva, učitel, Chrudim:

„Jednou z nejvýznamnějších investic realizovaných v Pardubickém kraji v poslední době na základě zákona o investičních pobídkách bylo rozšíření výroby v podniku Foxconn."

Robert Vokáč, podnikatel a exstarosta, Hlinsko:

„Ano. Např. Fibertex Svitavy, Ravensburger Polička, Korado Č.Třebová, Kovolis Hedvikov. Dobré domácí potraviny si zákazníci již našli. Sympatická se mi jeví snaha vlády dotlačit nadnárodní řetězce k tomu, aby i na náš trh dodávaly kvalitní zboží, což dosud není vždy samozřejmé."

Daniel Kubelka, ředitel kulturního zař. Žamberk:

„Ne. Většinu pracovních míst vždy zajišťovali a budou zajišťovat malé a střední firmy. Tažení proti nim a živnostníkům je ostuda a poškozování zájmů všech obyvatel ČR."

Josef J. Kopecký, ředitel kult. zař. Č. Třebová:

„Nevzpomenu, nevím to a doufám, že taková ani není. Firmy by neměly vznikat kvůli pobídce. Dobrý business plán má stvořit firmu, takový plán přinese kapitál. Nevím, proč bych ze svých daní měl podporovat vybrané podniky."

Vláda z daní dotovala i montovny. To končí

Když Sobotkova vláda v lednu 2014 vstoupila do Strakovy akademie hlavním vchodem, bylo na úřadech práce skoro 630 tisíc lidí a proti tomu jen 36 tisíc nabídek volných pozic.

Až bude na podzim kabinet odcházet, bez práce bude odhadem kolem 380 tisíc lidí a proti tomu asi 140 volných pracovních míst.

Firmy v ČR, až donedávna „dopované" slabou korunou, těžily z celosvětového ekonomického oživení. Ani vláda ale nezahálela v získávání investorů, včetně toho, že jim stále nabízí i takzvané pobídky. Tedy hlavně slevy na dani z příjmů, osvobození od daně z nemovitosti či dotace na pracovní místa.

Na lákání investorů a pobídky jim nabízené se zaměřil další audit Deníku.

Rekordní byl hned rok 2014, kdy vládní agentura CzechInvest reálně potvrdila 149 pobídek, které měly podpořit investice za téměř 78 miliard, státní podpora mohla dosáhnout až 25,5 miliardy korun (viz grafika). Od roku 2015 už stát takto štědře investory nerozmazluje. Třeba loni na 60 miliard investicí připadala podpora 12 miliard korun, z čehož nejvíce, 3,6 miliardy korun, připadá na korejského výrobce pneumatik Nexen Tire, který staví na Žatecku obří továrnu za 22 miliard korun.

Ekonomové i politici svůj pohled na lákání cizích firem přehodnotili. „Domácí podnikatelé jsou často silnější, kvalitnější a je to vůči nim nespravedlivé. Měli bychom být přinejmenším selektivnější. Samozřejmě, že pokud přijde další GE, tedy firma, která přinese supertechnologie a vyšší hodnotu přidanou zpracováním, tak proč ne," říká o pobídkách prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Česko podle něj svoji konkurenceschopnost pořád táhne i pomocí nižších mezd, které teď konečně rostou. Ale jen vyšší přidaná hodnota a stabilní prostředí zajistí, aby do budoucna mzdy nejenom rychleji rostly, ale z Česka neodcházely vysoké dividendy (loni 289 miliard korun) a firmy tu vydělané peníze dál investovaly.

Že Česko usiluje o technologie, potvrzuje i šéf CzechInvestu Karel Kučera. „Takzvané high-tech investice k nám nejčastěji míří ze zemí, jako jsou USA, Německo, Francie, Japonsko nebo Tchaj-wan," popsal pro Deník Kučera. Jsou to podle něj složitější investice a delší jednání, protože firmy podstupují větší riziko. CzechInvest teď mimo jiné jedná s řadou firem z USA a Asie o přesunu jejich sídla z Británie do ČR. Ve třech případech už je „hotovo".

Podle Davida Pirnera z poradenské společnosti Grant Thornton je využití brexitu správný krok. „Česká republika je svou polohou jednou z možných destinací především pro výrobní oblast i oblast high-tech projektů," říká Pirner. (jak)

Podtrženo sečteno: Vláda se už „nepodbízí" montovnám a navenek přidala v ekonomické diplomacii. Své programové cíle v této oblasti většinově splnila.