Pardubický kraj loni uvítal nejméně turistů v zemi. Služeb hotelů využilo 331.653 lidí, což je o 2,4 procenta více než předloni. Kraj také tempem růstu zaostává za ostatními kraji i celorepublikovým průměrem. Vyplývá to z aktuálních informací Českého statistického úřadu.

Ukazovat unikáty

„Je potřeba brát cestovní ruch v Pardubickém kraji realisticky. Nechceme konkurovat Praze, ale můžeme ukazovat unikáty, které jsou jedinečné, například dochované tradice lidových řemesel a folklorní jevy na Hlinecku," sdělil Josef Rychter z Destinační společnosti Východní Čechy, která má na starosti propagaci krajskou turistiku.
Podíl zahraničních turistů v Pardubickém kraji je tradičně menší než tuzemských hostů. Byla jich necelá sedmina z celkové počtu lidí.

Nejvíce jezdí za památkami turisté z okolních států, Polska, Německa a Slovenska. Jejich počty se v budoucnu nejspíš nebudou nijak zvyšovat, proto se propagace zaměřuje spíše na domácího turistu a destinační společnost nechává tisknout turistické informace nejčastěji v češtině.

„Máme zkušenosti, že k nám cizinci jezdí do oblastí spojených s holokaustem, což je Svitavsko, které je spojeno se jménem Oskara Schindlera. Díky filmu Schindlerův seznam je svitavský rodák v cizině populární. Jinak vyjádřeno čísly, je domácí cestovní ruch kvantitativně na vyšší úrovni," řekl Rychter.

Neustálá osvěta

Podle jeho slov má dlouhodobá propagace smysl, protože se každý rok díky evropským dotacím otevírají nové turistické cíle. Loni se dokončily opravy středověké tvrze Orlice v Letohradě na Orlickoústecku, obnovila se Kramářova chata na Suchém vrchu nebo rozšířil své služby skiareál v Dolní Moravě u Králického Sněžníku.
„Jde o neustálou osvětu, neustálé připomínání se. Jaké jsou u nás možnosti, co se tady dá dělat," podotkl Rychter.
Pardubický kraj je častěji cílem jednodenních výletů. Lidé v hotelech nepřenocují v průměru ani tři noci. Cizinci se zdrží kratší dobu než domácí hosté.


Počty hostů v kraji v letech 2011 a 2012
Počty hostů                2011                    2012

cizinci                          46 987                 48 225

domácí                       276 880               283 428

kraj celkem                 323 867               331 653
zdroj: Český statistický úřad