Dalším účastníkem společného projektu Pardubického deníku a webového portálu www.zazitkyzpardubic.cz se stal externí spolupracovník redakce Pardubického deníku LUKÁŠ ZITKA z Pardubic. „Byl jsem nakonec velmi překvapený, co všechno patří do práce plavčíka," sdělil své dojmy Lukáš Zitka.

Vyzkoušel si, co obnáší práce plavčíka v Aquacentru Pardubice. „Každý plavčík musí mít složené povinné zkoušky. Každou směnu nad nimi bdí plavčický mistr, ten zase musí mít splněné další doplňující zkoušky," vysvětila hned v úvodu Monika Musilová, provozní Aquacentra, která má na starosti také plavčíky. Následovala přednáška o organizaci každé směny.

Dodržovat předpisy a řešit problémy

Směnu má vždy na starosti plavčík – mistr, který má ostatní plavčíky na starosti a zajišťuje, aby se plavčíci pravidelně střídali na různých stanovištích. Zároveň hlídá, zda jeho kolegové dodržují povinné přestávky a případné problémy řeší s provozní a vedoucí plavčíků Aquacentra.

„Ranní směny jsou od šesti hodin do čtrnácti hodin, odpolední začíná plavčíkům od čtrnácti hodin a končí v deset večer. Když jdete na celodenní směnu, tak jste v práci od deseti hodin dopoledne do deseti hodin večer," objasnila provozní Aquacentra Pardubice Monika Musilová. A co vlastně patří do náplně práce běžného plavčíka?

„Plavčík nejen hlídá, zda se návštěvníci netopí, rovněž sleduje, jestli lidé dodržují předpisy o bezpečnosti. Musí být schopen v případě úrazu poskytnout první pomoc a ošetřit člověka, který ji potřebuje a celkově dohlížet na pohodu návštěvníků Aquacentra," doplnila Monika Musilová. Plavčíci také každý den před otevřením uklízí bazény a okolní atrakce. Tento úklid je sice zdlouhavý, ale nutný.

„Vystřídá se tu za den obrovská spousta lidí, dezinfekce je tím pádem velmi potřebná," pokračovala provozní Aquacentra Pardubice Monika Musilová.

Obrovská zodpovědnost

Abyste se stali plavčíkem, potřebujete mít splněný kurz. Abyste jím úspěšně prošli, musíte nejen prokázat, že jste schopnými plavci, zároveň také dokázat vylovit figurínu z hloubky a splnit zkoušky ze znalostí záchrany života. „Je to obrovská zodpovědnost. Práce je náročnější kolikrát na psychiku víc než na fyzičku," odfrkl si po náročném výcviku externí spolupracovník Pardubického deníku Lukáš Zitka.

A jaký bude další jedinečný zážitek? Jmenuje se Burger v letním kině. Co obnáší? Budete moct prožít romantický večer pod hvězdnou oblohou při sledování hvězd stříbrného plátna v Pardubickém letním kině. Součástí exkluzivního balíčku je místo ve VIP části areálu letního kina, American Burger se sázeným vejcem, salátem coleslaw s barbecue omáčkou a pivo Pernštejn 0,5 l podle vlastního výběru. Poskytovalem zážitku jsou provozovatelé letního kina.

Pokud jej chcete vyhrát, odpovězte do pondělní desáté hodiny dopolední na e-mail martina.vosahlova@denik.cz na otázku: „Kolik ročníků má letní kino za sebou?". Uveďte své jméno, mobil a heslo „Zážitky z Pardubic".