Pardubický krajský radní pro dopravu Jaromír Dušek (SPOZ) míní, že společnost Oredo, která organizuje veřejnou autobusovou a vlakovou dopravu v Pardubickém a Královéhradeckém kraji a oba kraje ji vlastní rovným dílem, se loni chovala nehospodárně.

Překročila původně plánovaný objem dopravy a vedení firmy si vyplácelo vysoké odměny. „Hospodaření by měla prověřit policie," nechal se slyšet Jaromír Dušek. Jednatel společnosti Vladimír Záleský byl vloni v listopadu odvolán, výhrady ke své práci tehdy odmítl.

Čekají na výsledky

Kraje čekají na výsledky účetního auditu firmy. „Po jeho dokončení bychom měli dostatek podkladů, abychom mohli podat trestní oznámení," sdělil krajský radní.
Podle něj byly porušeny povinnosti při správě cizího majetku. „Pardubickému kraji bylo dodáno něco, co si neobjednal, a to v rozsahu, který následně znamenal desítky milionů korun navíc oproti schválenému rozpočtu kraje," podotkl Jaromír Dušek.

Loňský limit na zajištění dopravní obslužnosti v Pardubickém kraji byl překročen o 80 milionů korun a dosáhl zhruba 850 milionů korun.
Zvýšení způsobil růst cen pohonných hmot i navýšení přepravy o dva miliony autobusových kilometrů nad rámec zadání hejtmanství. Letos kraj počítá na dopravní obslužnost s 615 miliony korun.
Dušek uvedl, že trestněprávní odpovědnost by mohla vyplývat i z předchozího personálního auditu, který podle něj zjistil, že byly čerpány mzdové prostředky v rozporu se zákoníkem práce.

Brali vysoké platy

Vedení Oreda si prý vyplácelo vysoké platy. „Nebylo neobvyklé, že se platilo i 350 hodin měsíčně včetně přesčasů," vyjádřil se krajský radní.
Oba kraje se musely v závěru roku podělit o překročení mzdového limitu firmy, každý částkou 750 tisíc korun. Výsledek účetního auditu bude znám asi za měsíc, o dalším postupu by měla rozhodnout valná hromada Oreda.

„Určitá nespokojenost s činností společnosti Oredo z naší strany také byla. Odvolání jednatele jistě mělo nějaké důvody," poznamenal radní pro dopravu Královéhradeckého kraje Karel Janeček (ČSSD). Blíže se k možnosti podat na Oredo trestní oznámení nechtěl vyjadřovat.

Jednatele Oreda Vladimíra Záleského (ODS) vloni v listopadu odvolala valná hromada kvůli údajnému manažerskému selhání, problémům s tvorbou jízdních řádů a chybám v hospodaření.

Výhrady odmítl

Záleský, který je zastupitelem Královéhradeckého kraje za opoziční ODS a v čele Oreda stál od jeho vzniku, výhrady ke své práci odmítl. Pozici ředitele a jednatele pro Pardubický kraj po něm převzal Jiří Král.