VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Překvapte své nejbližší a připravte jim ochucenou grilbagetu se špízem

Pardubice - K letnímu grilování a posezení s přáteli přináší gastronomický specialista Petr Stupka jeden z jeho nejoblíbenějších kulinářských triků.

16.7.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník

Shrnutí receptu
Suroviny
- 500 g kuřecí svaloviny,
- 100 g slaniny,
- 100 g cibule,
- 130 g čerstvé papriky,
- 1 vejce,
- 30 g bramborového škrobu,
- sůl,
- 2 dlouhé bagety,
- listy salátu polníček,
- 60 g másla,
- Koření kulinář = zlatá pečínka, bylinkové máslo

K létu patří také posedávání na zahradě či příprava pestré večeře na grilu. „Velmi rád sedávám na své zahradě u dřevěného altánu a chystám večeři. Díky sálavé terakotové desce, kterou rozehřívá elektrická spirála, mám totiž k dispozici v podstatě vše, co potřebuji," prozrazuje kuchař Petr Stupka.

Jedním z jeho nejoblíbenějších kulinářských triků je grilbageta, kterou si teď s jeho pomocí můžete snadno připravit i vy!

„Určitě si čas od času přichystáte nějaký šašlik nebo chcete-li špíz. Pestrá směs na jehlici či špejli, pěkně upečená, to jest vidina lákavá. No a pokud si chvilku pohrajete se stejnoměrně nakrájenými kousky masa, zeleniny, uzeniny a třeba i hub, pak už stačí vložit špíz do rozpečené a lehce ochucené bagety, vytáhnout špejli a máte hotovou elegantní grilbagetu," říká Petr Stupka.

Nabízíme vám přesný postup, jak připravit tuto dobrotu z kuřecí svaloviny. „Samozřejmě je jenom na vás, zda připravíte maličké či větší bagety a jaké suroviny do nich po upečení na jehle vložíte, ale věřte, že všechny tato maličkost nadchne," láká kuchař.

Co za suroviny si máte pořídit?

Celkový čas i s přípravou je zhruba jedna hodina. Na asi šest porcí si připravte 500 gramů kuřecí svaloviny, 100 gramů slaniny, 100 gramů cibule, 130 gramů čerstvé papriky, jedno vejce, 30 gramů bramborového škrobu, sůl, dvě dlouhé bagety, listy salátu polníček, 60 gramů másla, koření kulinář, koření zlatá pečínka – sušená mletá cibule, paprika, kurkuma, mletý rozmarýn a tymián, koření bylinkové máslo kulinář – směs bylinek, česnek, bílý pepř, sůl.

Jak postupovat v přípravě grilbagety

„Kuřecí maso, stehenní nebo prsní svalovinu, nakrájejte na stejnoměrné kousky. Vložte do misky, přidejte vejce, bramborový škrob, sůl a dvě lžičky zlaté pečínky. Vše důkladně promíchejte a nechte v chladu odležet asi 30 minut," radí gastronomický specialista Petr Stupka.

„Papriku, slaninu a cibuli nakrájejte na stejnoměrné kousky tak, aby vše bylo možné napichovat na jehlice či špejle. Marinované maso napichujte střídavě se slaninou a zeleninou na jehlice. Délku špízů zvolte podle velikosti baget. Špízy grilujte nejprve zvolna, aby se propekly. Ideální je sálavé teplo. Když jsou jehlice téměř pečené, rozpečte rozpůlené bagety," pokračuje Petr Stupka. Dále radí, aby se do změklého másla namíchala kořenící směs bylinkové máslo, které rozetřete po opečeném pečivu. Do každé z baget pak vložte pečený špíz, vytáhněte špejli a přizdobte listy salátu, polníčkem, rukolou a podobně.

Můžete si vybrat z několika variací

Pro ty, kterým by nestačila jen jedna varianta má kulinář Petr Stupka doporučení. „Je samozřejmě možné péci na jehlici různé jiné suroviny, například uzeniny, žampiony, další druhy masa i kuličky ze sekaného masa. Skvělé jsou bagety doplněné za tepla strouhaným sýrem," dodává.

Malá rada na závěr. Vyzkoušet také můžete do změklého másla zapracovat i jiné druhy kořenících směsí. Příště si spolu s kuchařem Petrem Stupkou řekneme o grilované krkovičce.

Markéta Markovicsová

Autor: Redakce

16.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pak Na Špici.

Help Jam Fest tentokrát podpoří Ondřeje

BEÁTA AUGUSTINOVÁ se narodila 13. srpna ve 22 hodin a 58 minut. Měřila 48 centimetrů a vážila 3000 gramů. Maminku Barboru podpořil u porodu tatínek Ondřej. Bydlí v Chrtníkách a doma na ně čeká tříletý Šimon.
6

OBRAZEM: Nově narozená miminka z Pardubicka

Hasiči z bytu zachránili "kuchaře"

Pardubice - Na Dašické ulici v Pardubicích zasahovali hasiči. Zachránili člověka.

Druhé vítězství! Pardubice rozhodly opět po přestávce

Pardubice - Fotbalisté Pardubic vyhráli v nové sezoně Fortuna národní ligy i druhé domácí utkání. O klíčové trefy se postaral v úvodu druhého poločasu Michal Petráň, v závěru vstřelil svůj první druholigový gól střídající Ladislav Mužík.

Proč Jan Veselý nepřijel? Ale kde jsou ostatní?

Pardubice – Kdyby se konala celosvětová soutěž v basketbalových znalostech, figuroval by v konečném pořadí vysoko. A kdyby v ní byl podobor mládež, tak by své konkurenty zválcoval. Asistent trenéra české reprezentace LUBOMÍR RŮŽIČKA se totiž hlavně soustředí na vycházející hvězdy. Nicméně. „Měli bychom produkovat více perspektivních mladých hráčů,“ říká důrazně rovněž hlavní kouč Svitav. 

Financovaní sportu handicapovaných je až trapné

Pardubice – Tři v horkém křesle. Historie oddílu tělesně postižených sportovců Atletika Bez Bariér Pardubice se dá mapovat až do devadesátých let dvacátého století. Žijeme však současností a tak jsme vyzpovídali předsedkyni spolku Evu Hrdinovou a handicapované sportovce, české reprezentanty Jaroslava Petrouše a Martina Zacha.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení