Ceny byly nejlepším mladým chemikům předány v pardubickém ABC klubu. Slavnostního zahájení se ujal ředitel pořádající Střední průmyslové školy chemické v Pardubicích Jan Ptáček a významní hosté z řad partnerů soutěže: člen Rady Pardubického kraje Bohumil Bernášek, generální ředitel společnosti Synthesia Josef Liška, děkan Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice Petr Kalenda a vedoucí personálního odboru Lučebních závodů Draslovka Kolín Kateřina Buřivalová. Všichni řečníci poděkovali soutěžícím za předvedené výkony a vyjádřili naději, že chemii zůstanou věrní i v budoucnu.

čtěte také: Seniorku drželi v šachu pistolí. Vyloupili jí dům 

Ze čtyř soutěžních kategorií byla jako první vyhlášena soutěž o nejlepší školu. V té suverénně zvítězila ZŠ Cerekvice nad Loučnou, která v posledních letech nenachází konkurenci. Druhé místo získala ZŠ Wolkerova Havlíčkův Brod a na třetí pozici se umístila pardubická ZŠ Štefánikova.

Stejné pořadí přinesla i soutěž o nejlepšího učitele. Královnou kantorů se stala Dagmar Víšková ze ZŠ Cerekvice nad Loučnou, která si odnesla roční kuponové předplatné Východočeského divadla Pardubice a dárkový koš pochutin. „Letošní vítězství mě nesmírně těší, protože bylo doslova vydřené. V rostoucí konkurenci mnoha škol je třeba přicházet stále s novými nápady a intenzivně žáky na soutěž připravovat. Jsem ráda, že naše úsilí přineslo výsledky," svěřila se vítězka.

čtěte také: Za znečištění potoka dostala firma pokutu 150 tisíc

Druhé místo a voucher na večeři v hotelu U Zlatého lva získala Marie Skálová z havlíčkobrodské ZŠ Wolkerova a bronzovou příčku obsadila Miroslava Černohorská ze ZŠ Štefánikova v Pardubicích. Ta se může těšit na večeři v irském restaurantu St. Patrick.

Soutěž o nejlepší projekt na téma Organická chemie přerušila vítězné tažení cerekvické školy. Nejzdařilejší projekt s názvem Syntéza umělého vlákna nylonu vytvořili žáci ZŠ Svoboda nad Úpou. Jejich prezentace vynikala vysoce odborným a nápaditým zpracováním tématu, ale i mimořádnými komunikačními dovednostmi žáků.

„Snažili jsme se ukázat krásu a přitažlivost makromolekulární chemie, konkrétně výroby polyamidových vláken. Připomněli jsme tak odkaz Otto Wichterleho, který se jejich vývoji věnoval a který objevil praktické využití těchto materiálů v průmyslu. Málokdo dnes už tuší, komu dámy vděčí za silonky, pánové za ponožky a rybáři za vlasce,"uvedl Michal Krtička, jehož třída vyhrála přenosnou laboratoř. Druhé místo obsadila ZŠ Cerekvice nad Loučnou a odnesla si sadu laboratorního skla. Třetí skončila ZŠ Wolkerova z Havlíčkova Brodu, která získala dvě UV lampy.

čtěte také: Bosch Fresh festival i tentokrát nabídne delikatesy z celého světa

Hlavní soutěžní kategorií byla soutěž jednotlivců, která se tradičně vyhlašovala na závěr. Nejlepším mladým chemikem se s přehledem stala Vanesa Víšková ze ZŠ Cerekvice nad Loučnou. Ta se soutěže zúčastnila již v loňském roce, kdy jako žákyně osmé třídy skončila na druhém místě.

„Vítězství jsem si strašně přála, protože loni mi uniklo jen o vlásek. Pořád nemůžu uvěřit tomu, že letos to konečně vyšlo! Chemii mám moc ráda, baví mě a chtěla bych ji jednou studovat na univerzitě. To je ale ještě daleko, teď mě čekají přijímačky na chemickou průmyslovku," komentovala svůj úspěch nejlepší mladá chemička, která z rukou generálního ředitele společnosti Synthesia Josefa Lišky převzala iPad Apple. Na druhém místě se umístila Viktorie Vlášková z pardubické ZŠ Polabiny 2 a odnesla si chytrý telefon. Třetí místo obsadil Lukáš Valenta ze ZŠ Červená Voda, kterému byla odměnou elektronická čtečka.

čtěte také: Do škol, kultury i dopravy přitečou milionové dotace

Pro prvních šest jednotlivců ale soutěž ještě neskončila. Postoupili totiž do celostátního finále, které se pod patronátem Svazu chemického průmyslu ČR a za podpory MŠMT uskuteční 13. června 2017 v prostorách pořádající Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice.

V rámci slavnostního předávání cen byla udělena i zvláštní ocenění. Čestné uznání za mimořádné zásluhy v oblasti podpory technického vzdělávání získal Pardubický kraj v zastoupení člena Rady Pardubického kraje zodpovědného za školství Bohumila Bernáška. Stejné ocenění obdržela i společnost Lučební závody Draslovka Kolín, za niž čestné uznání převzala vedoucí personálního odboru Kateřina Buřivalová.

čtěte také: Baráž bez mladíků. Míří na mistrovství světa

Slavnostní odpoledne zpříjemňoval zábavný program v podobě tanečních vstupů Pohybového studia Hroch a exhibičního vystoupení dua Yoyo Boys. Nechyběly ani ukázky chemických pokusů a k dispozici byl také kosmetický salon. Pohodovou atmosféru dotvářela hudební produkce zakončená diskotékou.

„Mladý chemik letos oslavil desáté narozeniny a k tomuto výročí dostal hned dva krásné dárky: prvním je rekordní účast v podobě více než 5 000 žáků a druhým Cena personalistů za nejlepší personální projekt roku 2016. Stále rostoucí zájem škol i zaměstnavatelů je neklamným znamením, že chemie se opět stává přitažlivým studijním i pracovním oborem, schopným nabídnout mladé generaci široké možnosti uplatnění. Za to je třeba poděkovat všem partnerům, soutěžícím i učitelům, kteří se na tomto pozitivním trendu aktivně podílejí. Zvláštní poděkování patří agentuře Czech marketing, které se dlouholetou organizační péčí podařilo původně malou regionální soutěž povýšit na prestižní a vyhledávanou událost celostátního dosahu," uzavřel ředitel SPŠCH Jan Ptáček.