Kdo ve volebním období neplní sliby? Zjistíte třeba tady
blablanevolim.cz

Kdo byl v roce 2010 vykroužkován?
ODS
Daniel Petruška (na kandidátce č. 1), Jiří Čepelka (č. 2) a Ladislav Libý (č. 3)
TOP 09
Pavel Severa (č. 1) a Jaroslav Zedník (č. 2)
ČSSD
Ladislava Zelenková (č. 3)
KSČM
Václav Snopek (č. 1)
Věci veřejné
Miroslav Petráň (č. 1)

„Že kradu? Copak nevíte, že tohle celé je štvavá profesionální kampaň proti mé osobě?" či snad „Toto je důsledek zpackané práce mých předchůdců, já jsem tuto situaci zdědil a nemohl jsem s tím nic udělat." Přijdou vám tyto věty povědomé? Od takzvaných politických dinosaurů je slýcháme dnes a denně. A právě proto některá hnutí či projekty nabádají k využívání preferenčních hlasů –  neboli kroužkování.

Čtyři preference

Prostřednictvím zakroužkování až čtyř kandidátů mohou voliči prosadit své preference v tom, kdo je má v Parlamentu zastupovat. Kandidát, který získá alespoň pět procent preferenčních hlasů, pak postupuje na první místo kandidátky. Pokud je takových kandidátů na listině více, tak se pořadí stanoví podle počtu preferenčních hlasů.

V roce 2010 přineslo kroužkování v Pardubickém kraji revoluci – do Parlamentu se z lídrů kandidátek dostal pouze sociální demokrat Miroslav Váňa, ostatní favorité zůstali před branami sněmovny.
„Akce byla velmi úspěšná, podařilo se nám do Poslanecké sněmovny dostat 49 kandidátů, kteří byli na nevolitelných místech. To je skoro čtvrtina poslanců. Bohužel, ani tato obměna napříč politickým spektrem nepřinesla výsledky, které jsme si představovali," sdělil Deníku jaderný fyzik František Janouch, který před minulými volbami ke kroužkování kandidátů vybízel.

Ke kroužkování nabádá také projekt Rekonstrukce státu. „Ještě vás baví prázdné sliby? Ne? Kroužkujte s námi politiky, kteří se podpisem zavázali hlasovat pro devět protikorupčních zákonů. Kdo závazek nedodrží, toho příště vykroužkujeme ven. Prosadíme tak zákony, které ušetří stovky miliard korun ročně a zlepší životní úroveň nám všem," vyzývá koordinátor projektu Jiří Boudal. Reakce jednotlivých politiků jsou k nalezení na webových stránkác blablahnevolim.cz.

V Pardubickém kraji se pro protikorupční zákony zavázalo hlasovat devět kandidátů za ČSSD, třináct za TOP 09, pět za ODS, sedm za KSČM, osm za KDU-ČSL, pět za SPOZ, patnáct za ANO 2011, jedenáct za Stranu zelených, devět za Piráty, dvanáct za Změnu, dva za Úsvit a jeden kandidát za Hlavu vzhůru.

Inventura hlasování

Mám dát důvěru bývalým poslancům? K rozhodnutí může pomoci projekt volebnikalkulacka.cz. Kromě názorového testu před volbami si návštěvník stránek může udělat také inventuru poslaneckého hlasování 2010 až 2013. Zjistí tak jmenovitě, který poslanec prosazoval stejné zákony a s kým by se naopak při hlasování nejvíce rozcházel.

Lukáš Dubský, Lenka Štěpánková