Poprvé soutěží i dívky. Účastníci z 11 zemí se utkají ve čtyřech kategoriích od 13 do 18 let a od 18 do 23 let v běhu na 100 metrů s překážkami, štafetě čtyřikrát 100 metrů s překážkami a požárním útoku a výstupu na cvičnou věž po žebříku. Dnešek patřil posledně uvedené disciplině, jejíž náročnost se zvyšuje podle věku a je také obtížnější pro muže, řekl ČTK Tomáš Lefner z organizačního štábu mistrovství.

„U kategorie dorostenek a juniorek není žádný rozdíl, mají žebřík zavěšený v prvním okně cvičné věže, rozběhnou se a vyběhnou po žebříku do prvního patra," uvedl Lefner. Nejmladší dorostenci mají rovněž žebřík zavěšený a šplhají do prvního okna. Starší si s sebou již žebřík nesou, nejstarší musejí vystoupat do druhého patra. Junioři do 23 let běží s žebříkem a zdolávají i nejvyšší třetí patro věže. Dosahované časy se pohybují podle náročnosti od zhruba osmi do 15 sekund.

Za nejtěžší je považován požární útok, který je naplánován na sobotní dopoledne. „Je to královská disciplína, týmy musejí být velmi dobře sehrané," řekla ČTK mluvčí mistrovství Vendula Horáková.

Do Svitav přijelo kolem tisícovky sportovců a členů družstev, což je více než dvojnásobek očekávaného počtu. Kromě českých se účastní také závodníci z Běloruska, Bulharska, Jižní Koreje, Kazachstánu, Polska, Ruska, Slovenska, Litvy, Lotyšska a Chorvatska. Mistrovství končí v sobotu.

Sportovce mohutně podporují poměrně zaplněné tribuny. Podle organizátorů má jen z Česka přijet několik tisíc diváků, zvláště rodinných příslušníků a členů hasičských sdružení. Obsazena jsou ubytovací zařízení nejen ve Svitavách, ale i penziony a internáty v okolních městech. Rozpočet mistrovství je šest milionů korun, Pardubický kraj přispěl jedním milionem.