VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vláda toho pro podporu domácích potravin moc neudělala. Ale měla by vůbec?!

Pardubický kraj - Cena je po kvalitě stále druhým nejdůležitějším kritériem při nákupu potravin, už to není ale takovou alfou a omegou. Zákazníci stále více hledí také na kvalitu a původ potravin.

20.4.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto. Foto: ČTK/WAVEBREAK

„Trvale klesá důraz na cenu potravin a zvyšuje se poptávka po kvalitě a složení," uvedl Karel Růžička, když představil výsledky nedávného průzkumu společnosti KPMG ohledně chování českých spotřebitelů. Lidé se prostě stále více orientují na potraviny z domácí provenience.

Typickým produktem, u kterého Východočeši stále vyhledávají ten z domácí provenience, je česnek, ale ten je jen nejmarkantnějším příkladem.

Většina respondentů z Pardubického kraje oslovených Deníkem vládu přitom kritizuje, že opatření na podporu domácích zemědělců a podpory prodeje českých potravin dělá málo.

„Rád bych věřil, že vláda dělá dost, ale nechápu, proč nejde učinit přítrž dovozu celé řady nekvalitních až zdraví ohrožujících výrobků. Pokud bychom chtěli podpořit domácí výrobu, tak musíme zavést ochranná cla v daleko větším rozsahu," míní ředitel Městského muzea Skuteč.

Podobně se vyjadřují i další. „Obávám se, že vláda toho udělal málo. Jenže pomáhat domácím producentům z důvodu společného evropského trhu ani nemůže," přidal se Martin Kadrman, jednatel společnosti Oustecké nádraží.

Zazněly však i zcela opačné pohledy, které intervence státu v této oblasti odmítají. „Není to otázka vlády, ale spotřebitele. Proč by to stát měl dělat? Nejsou naše potraviny konkurenčně schopné? Pak je to problém českých potravin," řekl chrudimský podnikatel Miroslav Pavlík.

Vážení čtenáři. Na sklonku funkčního období nynější vlády pro vás Deník připravil seriál 17 volebních auditů, které se zaměří na vybrané body z programu kabinetu Bohuslava Sobotky. Co se kabinetu povedlo a kde naopak v uplynulých čtyřech letech selhával? Připravili jsme pro vás shrnutí hlavních změn na celostátní úrovni, pohled z regionu a k tomu exkluzivní Panel Deníku, které okomentují jednotlivá témata. Volební audit vám přinášíme na stránkách Deníku vždy ve čtvrtek a budeme jej zveřejňovat až do konce června. Dnes jsme se zaměřili na vládní úkol podpory českého zemědělství a potravin.

INDEX DENÍKU pohledem kraje

27%Panelisté z Pardubického kraje aktivitu vlády při podpoře domácích potravin moc nechválili. „Ano" na tuto otázku odpovědělo jen 27 procent z dotázaných.

Z odpovědí našich respondentů

Břetislav Oliva, učitel, Chrudim:

„Bohužel vláda jen těžko může nějakým způsobem přesvědčit obchodní řetězce, které ovládají trh, aby primárně nakupovaly potraviny od domácích výrobců. Dobrá zpráva je to, že se český spotřebitel začíná ohlížet na kvalitu potravin, nejen na jejich cenu. A za kvalitní považuje potraviny české, což z marketingového hlediska může pro podporu potravin z domácích zdrojů udělat mnohem více, než jakékoli opatření vlády."

Miroslav Petráň, projektant, Pardubice:

„Ne stačí jediné srovnání Francie. A nejen ta, vždyť kde v jiných zemích nakupují zákazníci potraviny především? Odpověď zní v tržnicích s lokálními produkty. Supermarkety nic neřeší, ani když je přitlačíme k vyšším výkupním cenám."

Josef Kopecký, ředitel kulturního zařízení Česká Třebová:

„Asi ano, ale je to dobře? Koupíte si raději sladké, šťavnaté jablko, nebo jablko seschlé a červivé? Pokud to první, záleží na zemi původu? Záleží na ceně? A bude-li sladké, šťavnaté jablko stejně drahé, ale bude z Itálie, necháte ho na pultu? Trvat na české produkci může vést k tomu, že se tu budeme pokoušet pěstovat třeba ananas? S umělou podporou českého zemědělství nesouhlasím. Kupující má rozhodovat, nikoli stát, který někoho zvýhodní a někoho ne. Ve výsledku: Bohužel ano, ale je to špatně."

Kvalitní jídlo je. Češi ho ale musejí chtít

Mají Češi slabost pro méně kvalitní potraviny? Před časem spotřebitelský časopis dTest nakoupil identické výrobky u stejného nadnárodního obchodního řetězce, ale v různých státech. Ty pak nechali Čechům naslepo ochutnat. Výsledky byly pro mnohé překvapivé. Například šunka stejné značky koupená v Rakousku měla 91 procent masa, v Česku jen 72 procent. Ta ale dostala u českých spotřebitelů přednost, protože rakouský výrobek se jim zdál až příliš dokonalý, takže mu nevěřili. Podobné to bylo i u jiných druhů potravin.

Buďme ale spravedliví. Tři roky starý průzkum německého ministerstva zemědělství uvádí, že Češi jsou ochotni si za kvalitnější potraviny připlatit a na potraviny kladou vyšší nároky. Každopádně rozdílná kvalita potravin u nás a v zahraničí Čechům vadí. Podle loňského průzkumu agentury Focus pro Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci dokonce 88 procentům českých spotřebitelů.

Současnou situaci považuje za nepřijatelnou i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Odborníci se ovšem více méně shodují v tom, že pokusy jeho úřadu prosadit změny na celoevropské úrovni příliš nezabírají. „Ani ve spojení se zeměmi V4 nedokázal na půdě EU prosadit řešení dvojí kvality potravin, což bylo možné očekávat," uvedl agrární analytik Petr Havel.

Skeptický je v tomto ohledu i předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Předpokládá, že dvojí kvalitu bude muset Česko řešit jen na národní úrovni. Na druhou stranu oceňuje, jak se Jurečka zasazuje v propagaci českých potravin. „Nepamatuji ministra, který by byl v této oblasti takto aktivní," řekl.

Navíc Češi dostali za Jurečkova šéfování ministerstvu zemědělství lepší nástroje pro orientaci v kvalitě potravin. Třeba u všech druhů masa už musí být uvedena země původu.

Jak si ale ministerstvo vedlo v ostatních oblastech? „Splnili jsme vše, co bylo v koaliční smlouvě a v programovém prohlášení vlády, například ochrana půdy, opatření proti suchu, lepší hospodaření s vodou," pochválila svého šéfa mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Zejména malí sedláci s takovým hodnocením nesouhlasí. „Ministerstvu zemědělství a šéfovi tohoto resortu Marianu Jurečkovi se za poslední tři roky bohužel mnohem více věcí nepodařilo, než podařilo," míní mluvčí Asociace soukromého zemědělství Šárka Gorgoňová, podle níž ministerstvo stále upřednostňuje velké podniky před rodinnými farmami.

Analytik Havel sice ocenil, že ministerstvo zvýšilo podporu chovaných zvířat, na druhou stranu se podle něho dosud nepodařilo snížit riziko eroze zemědělské půdy, což Jurečkův úřad považuje za prioritu. Vzrostly plochy osázené řepkou, ačkoliv ministerstvo hlásá, že by chtělo opak. „Dokázal pro resort získat víc peněz, které ale zatím výrazné pozitivní efekty nepřinesly a v některých případech působí dokonce kontraproduktivně," zhodnotil nakonec ministrovo působení Havel.

Autor: Kamil Dubský, Redakce

20.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Hasiči v noci museli do sklepa. Hořelo tam

Ilustrační foto

Pardubičtí basketbalisté se dnes představí v rumunském pekle

Před nádražím se střetla cyklistka s trolejbusem

Pardubice –Patnáctileté dívce mohla cyklistická helma ušetřit ošklivé zranění hlavy

Nečekaný vládce: Pardubice vedou ligu v malém fotbalu

Pardubice – Do třetice všeho dobrého? Pardubice již třetím rokem nastupují v Superlize malého fotbalu. V předchozích dvou ročnících obsadily shodně předposlední příčky. A pro své soupeře se vesměs stávaly snadným soustem.

Ocenění Stavba roku opět získaly i kontroverzní stavby

Pardubický kraj - Architektonická soutěž Stavba roku Pardubického kraje má své letošní vítěze.

Fotbalová Sigma neměla s Živanicemi žádné slitování

Živanice – Z ligy rozjetý stroj na branky z Olomouce se nehodlal zastavit ani v poháru. Ve třetím kole MOL Cupu vyhrál na hřišti divizních Živanic vysoko 8:0. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení