Do obnovení výroby budou v areálu působit jen pracovníci potřební pro součinnost s policií, hasiči a báňskou správou. "Ostatní zaměstnanci zůstávají doma a firma jim vyplácí 100 procent mzdy," uvedl statutární ředitel Poličských strojíren Petr Němec. S rodinami zraněných je firma v osobním kontaktu. Nikdo ze zraněných podle firmy není v ohrožení života a zdravotní stav všech se pomalu lepší.

Čtěte také: Policie při pátrání v okolí výbuchu v Poličce nalezla kus munice

Výbuch a následný požár v prostoru lisovny trhavin poškodil především speciálně zabezpečený objekt pro výrobu vojenské munice. "Ten je umístěn v nejvzdálenější části areálu a od ostatních provozů je oddělen stavebními i terénními bezpečnostními bariérami. Materiální škody na nejbližších objektech jsou jen méně závažné," uvedla firma.

Policejní pyrotechnici dnes pokračují ve vynášení munice z haly, která stojí vedle výbuchem zničeného objektu. Odvozem munice z vedlejší haly si kriminalisté dělají prostor pro to, aby mohli začít s ohledáváním místa výbuchu a s odstraňováním trosek. Poškozenou munici firma zničí v trhací jámě v areálu strojíren.

Provoz na výrobu munice, v němž došlo k výbuchu, patřil společnosti STV Group, která je sesterskou společností Poličských strojíren. Poličské strojírny se specializují na výrobu a prodej pneumatických prvků a zakázkovou strojní výrobu. Skupina STV zaměstnává přes 500 lidí a v roce 2016 měla tržby téměř 1,5 miliardy korun.

Nepřehlédněte: Poslední exploze se ozvala večer, do Poličky přijela obrněná technika z Vrbětic