S tím souhlasí i část rodičů, které Deník oslovil v anketě. „Daňové úlevy namísto plošného zvyšování přídavků mi přijdou lepší. Méně zatíží veřejné finance a díky odpočtům z daní nebo bonusům nebudou logicky tak zneužívány jako mnohé jiné dávky. Právě systém daňových slev mi přijde nejčistší a nejsnáze kontrolovatelný," míní Klára Tuháčková z Chrudimě. V každém případě ale nedostatečná podpora mladých rodin s dětmi ze strany státu patří mezi velké stesky české veřejnosti, jak potvrdil nedávný výzkum Centra pro výzkum veřejného mínění. Péče o tuto oblast je malá podle 42 procent respondentů.

Vážení čtenáři. Na sklonku funkčního období nynější vlády pro vás Deník připravil seriál volebních auditů, které se zaměří na vybrané body z programu trojkoaličního kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky. Co se kabinetu povedlo a kde naopak v uplynulých čtyřech letech selhával? Připravili jsme pro vás shrnutí hlavních změn na celostátní úrovni, pohled z našeho regionu a k tomu exkluzivní Panel Deníku: výsledky ankety mezi bezmála tisícovkou regionálních osobností, které okomentují jednotlivá témata.

Vláda poslala rodičům tisíce navíc. Rozdat byty nestihla

Rozhazovali, nebo pomáhali skutečně potřebným? Jestli si takovou otázku před podzimním hlasováním položí voliči, odpověď se bude lišit. Rodiče možná zatleskají, lidé v bytové nouzi asi jásat nebudou.

Na sociální oblast se zaměřil další volební audit Deníku.

Za čtyři roky se toho stihlo poměrně dost. „Poslanecká sněmovna schválila 18 novel a návrhů nových zákonů, dalších sedm je momentálně projednáváno. To je ve srovnání s ostatními ministerstvy nadprůměrný výsledek," pochválila se ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

„Paní ministryni se povedl dotáhnout do konce zákon o dětské skupině, který je ale původně z dílny Nečasovy vlády. Za to zaslouží pochvalu. Také přidala, ač velmi málo, pracovníkům v sociálních službách. Nepodařilo se dokončit klíčové zákony, na které všichni dlouho čekáme. Mám na mysli především zákon o sociálním bydlení nebo velkou novelu zákona o sociálních službách," říká Lenka Kohoutová z ODS.

Nejviditelnější byla podpora rodin, především ta daňová, kde se MPSV překrývá s ministerstvem financí. Rodič s druhým dítětem bude mít letos proti roku 2014 v kapse ročně navíc šest tisíc, u třetího a dalšího dítěte je daňová sleva ročně vyšší až o 11 tisíc. To není málo.

Jenže až nyní se třeba objevil návrh vlády na plošné zvýšení pět let nevalorizovaných přídavků na děti – vzrůst by mohly o 300 korun. Ani o metr se naopak neposunula debata o tzv. zálohovém výživném pro rodiče, kterým partner neplatí. Do vlády míří už třetí verze, ale výhrady opozice i části hnutí ANO možná „státní alimenty" ve výši cca 2500 korun měsíčně pohřbí úplně. Neschválen zůstává rovněž plán, aby odvody sociálního pojištění klesaly podle počtu dětí.

Povedl se zmiňovaný zákon o dětských skupinách, kterých od roku 2014 vzniklo už 262, a schválit se podařilo i týdenní otcovské volno od roku 2018.
Horkým bramborem Sobotkova kabinetu tak zůstalo sociální bydlení. Zákon o bytech pro potřebné, které by stavěly a obstarávaly obce a lidé by v nich platili nižší nájmy, prošel až nyní. Ovšem v osekané verzi, a ani na té není shoda. Je tak možné, že do voleb zákon neprojde. Pro obce nebudou byty povinné, ale jen dobrovolné a hlavní tíhu jejich budování tak ponese stát (Státní fond rozvoje bydlení). Ten by měl stavět byty lidem, kteří vydávají za přiměřené bydlení přes 40 procent svých příjmů a nezůstane jim ani 1,6násobek živ. minima.

Sečteno podtrženo: Vláda v sociální oblasti splnila přinejmenším dvě třetiny svých slibů.

INDEX DENÍKU pohledem kraje

 
Obyvatelé Pardubického kraje oceňují zvýšení přídavků na děti. Schvaluje to podobně jako celorepublikově přes 70 % panelistů z celého kraje. Není se čemu divit, pokud někdo (stát) nabízí, bylo by divné, aby občan nebral. Část respondentů ovšem připouští, že efektivnější než zvyšování přídavků by byly odpočty z daní.

Z odpovědí panelistů

Jan Pokorný, středoškolský učitel, Ústí n. O.:
U nás jsem nic nezaznamenal :-) Obecně jsem proti plošným dávkám, podporuji daňové úlevy pro pracující rodiče. Takže spíš ne.

Josef Jan Kopecký, 37 let, ředitel kulturního zařízení, Česká Třebová:
Bezpochyby ano, ale doufejme, že nikdo nemá dítě pro peníze, ale z lásky. Potom je přídavek ne nepříjemným benefitem.

Daniel Dostrašil, pastor v Ústí nad Orlicí:
Ano, jakákoli podpora rodin má smysl.

Pavel Strnad, ředitel kulturního domu:
Na Střelnici Králíky Ano, ale co týče podpory rodin, je to málo.

Martin Kadrman, jednatel společnosti:
Oustecké nádraží Těm nejchudším to pomohlo, ale střední třída, si myslím, zásadní rozdíl nezaznamenala.

Daniel Kubelka, ředitel Městského kulturního podniku Fidiko v Žamberku:
Nevím, rodinu mám, ale o přídavky a jiné dávky jsem nikdy nežádal.