Zemědělci v Pardubickém kraji sklidili veškerou letošní úrodu ozimého ječmene, který pěstují na celkem 6262 hektarech. Na jednom hektaru sklidili průměrně 4,86 tuny ječmene, což je o něco nižší výnos než v roce 2011. Sklizena je také většina žita, řepky nebo ozimé pšenice. Údaje zveřejnilo ministerstvo zemědělství.

Sklizeno osmdesát procent ječmene

Na největší ploše pěstují zemědělci v Pardubickém kraji pšenici ozimou, a to na 44 097 hektarech. Zatím sklidili více než dvaaosmdesát procent plochy s výnosem 5,35 tuny obilí na hektar. Sklizeno bylo také více než osmdesát procent jarního ječmene nebo tritikale. Zemědělci sklidili 91 procent úrody žita. Za polovinou je sklizeň jarní pšenice a ovsa. Celkově bylo sklizeno jednaosmdesát procent plochy obilovin. Téměř u konce je letošní sklizeň řepky, sklizeno bylo devětadevadesát procent plochy s výnosem 2,88 tuny na hektar. V loňském roce  to bylo o něco méně, 2,82 tuny na hektar.

Loňská úroda byla mimořádně vysoká

Loňská úroda obilovin byla v Pardubickém kraji mimořádně vysoká. Průměrný hektarový výnos dosáhl téměř 5,5 tuny, což představovalo meziroční zvýšení o sedmnáct procent. Největší nárůst výnosu byl u jarní pšenice, o téměř šedesát procent. U pšenice ozimé, která byla i loni hlavní obilninou v kraji, výnos meziročně vzrostl o patnáct procent na 5,95 tuny z hektaru.

Letošní výnosy budou zřejmě na dlouhodobě průměrných hodnotách. Část ploch osetých ozimou pšenicí poškodilo nepříznivé počasí. Zemědělci museli zaorat zhruba 5500 hektarů.