Teploty posledních dní už hlásí setrvalý pokles a přišel první signál o blížící se zimě. Na Pardubicku, Chrudimsku a Hradecku začala topná sezóna. Elektrárny Opatovice ji zahájily v úterý 12. září.

„S ohledem na pokles teplot posledních dní a předpověď na následující období jsme zahájili vytápění. V porovnání s loňským rokem jsme zahájili vytápění o deset dní dříve,“ říká Martin Sýkora manažer vztahů s veřejností Elektráren Opatovice.

NEŽ TEPLO DOPUTUJE

Topná sezona u nás začíná 1. září, ale druhým faktorem pro její zahájení je také dlouhodobý pokles teplot, který právě nastal.

To, že začíná topná sezóna, však na svém radiátoru poznat ještě nemusíte. Zatímco soustava už výkon nabírá, mezi elektrárnou a jednotlivými koncovými odběrateli ještě stojí regulační stanice.

„My sice můžeme některá místa zapínat dálkově, ale záleží až na tom, jak jsou nastaveny regulátory u koncových domácností. Teplá voda v soustavě je samozřejmě celý rok. Zatímco v létě je teplota v trubkách 70-80, v topné sezoně je teplota kolem i kolem 130 stupňů Celsia. Nyní ji stačí už jen pustit do radiátorů. ,“ dodává Martin Sýkora.

NA 60 TISÍC DOMÁCNOSTÍ

To samé platí i pro ukončení topné sezóny. Ta minulá mimochodem skončila letos až 18. května.

Samotná Elektrárna Opatovice zásobuje teplem dvě krajská města. Pardubice a Hradec Králové, ale také Opatovice nad Labem, Čeperku, Chrudim, Rybitví a Lázně Bohdaneč a přidružené malé obce.

„Je to kolem šedesáti tisíc domácností. Krom toho zásobujeme teplem také velké odběratele. K těm řadíme krom škol, které spadají pod radnice či krajský úřad také obě krajské nemocnice nebo průmyslové podniky jako je Foxconn. Z tohoto pohledu je dobré i říci, že jde o ekologicky šetrné vytápění. Teplo vzniká jako přidružená výroba k produkci elektrického proudu a koncových 60 000 domácností tak prakticky jede na jediný komín, který je co se z hlediska životního prostředí dá říci, velmi přísně hlídán a kontrolován,“ dodává Sýkora.