„Snažili jsme se získat pořadatelství už pro letošní zimní hry, ale to bohužel nevyšlo. O to více úsilí jsme vložili do přípravy přihlášky na rok 2018. Mladým sportovcům můžeme nabídnout perfektně připravená sportoviště i dostatečně kvalitní zázemí," konstatoval radní Pardubického kraje pro sport a cestovní ruch René Živný.

Na různých místech

Hry by se měly konat na různých místech Pardubického kraje, a to podle jednotlivých disciplín. „V plánu je, že se disciplíny alpského lyžování uskuteční ve Skiresortu Buková hora, skicross a snowboarding ve Ski areálu Větrný Vrch na Dolní Moravě, běžecké lyžování, biatlon a lyžařský orientační běh v Letohradu, krasobruslení v Litomyšli a lední hokej v České Třebové a Chocni. Taneční soutěže by měl přivítat Smetanův dům v Litomyšli a šachovou soutěž pak Evropské školící centrum tamtéž. To by bylo zároveň i olympijským domem," prohlásil Dominik Barták, mluvčí Pardubického kraje.

Vypadá to nadějně

Jedna olympiáda se v Pardubickém kraji konala už v roce 2003. Jestli to dopadne i o patnáct let později, je zatím otázkou. V tuto chvíli to však podle zástupců Pardubického kraje vypadá nadějně.

„Pokud to tak skutečně bude, uskuteční se slavnostní zahájení v pardubické Tipsport areně, zakončení by se pak odehrálo v České Třebové. Medailový ceremoniál by hostil Kulturní dům Ústí nad Orlicí," nechal se slyšet Dominik Barták.

Iveta Koubková