Před soudem v souvislosti s kauzou stojí starosta obce Jiří Zima a zástupce stavební firmy Václav Luňák. Hlavní líčení je nařízené do 5. listopadu.

Podle obžaloby obec získala ze Státního zemědělského intervenčního fondu dotaci ve výší téměř tři miliony korun, ze které měla být mimo jiné financována výstavba garáže. Přitom tato stavba již byla v té době postavená.

Na tenkém ledě

Proto za část peněz z dotace stavební firma provedla výstavbu inženýrských sítí v obci, na kterou však nebyla dotace schválena.
V Újezdu žije zhruba 200 obyvatel, roční rozpočet je kolem dvou milionů korun.

„Věděl jsem, že bruslíme na tenkém ledě, ale šel jsem do toho kvůli obci," řekl Zima v přípravném řízení.

V pondělí u soudu tvrdil, že stavbu garáže postavili hasiči brigádně v době rekonstrukce půdní vestavby hasičské zbrojnice, na kterou obec získala dotaci dříve.

Hasiče nezastavil

„Shodou náhod se to takhle vyvrbilo. Nedokázal jsem to ukočírovat," přiznal Zima, který před soudem tvrdil, že nedokázal zastavit dobrovolné hasiče, kteří na stavbě garáže zdarma pracovali, následně se bál, aby obec o dotaci nepřišla.
Na nesprávné použití dotace upozornil policisty anonym.

„Od té doby co případ vyšetřuje policie je můj život špatný, nespím a mám zdravotní problémy," řekl Zima, který již do zastupitelstva obce nekandidoval.