Příběh rodinného centra v Pardubicích už začíná pomalu připomínat osudy mediálně známějšího pražského centra Klinika. Opět se stalo cílem útoku extremistů. Fasádu centra, sídlícího na sídlišti Dukla, polili neznámou látkou připomínající krev a provozovatelce Olze Pavlů na výlohu vylepili parte.

Centrum se stalo terčem už minimálně počtvrté. Tentokrát však pachatelé zašli zatím nejdále. Doposud se na výloze a fasádě objevovaly pouhé samolepky například s motivem šibenice, vyhrožováním smrtí ve vyvěšeném partě se však z útoku stal trestný čin.

„Oznamujeme veřejnosti a všem příbuzným a známým, že nás navždy opustila levicová extremistka, mulikulturalistka, manželka a matka šestnáctiletého syna Olga Pavlů. Zemřela v pardubické věznici po vykonání rozsudku trest smrti oběšením za zvlášť závažný zločin velezrady," stojí v parte, které neznámí pachatelé vylepili na výlohu.

Parte, které neznámí pachatele vystavili šéfce rodinného centra.

„Tento útok je už hodně přes čáru. Netuším, co s tím dál. Doufám už v nějaký postup policie a že se to jejím prostřednictvím nějak vyřeší. Toto je přeci jen závažnější než nějaké samolepkování. Není to příjemné, útoky se stupňují a zachází do osobní roviny. Rozhodně to ale není nic, co by vedlo k tomu, že bychom se přestali veřejně angažovat. To určitě ne," reagovala Olga Pavlů.

S dětmi přes krev

„Dnes jsem šla do rodinného centra Kašpárek v Pardubicích na dopolední program, s sebou svoje děti. Ve dveřích jsme museli překročit kaluže krve (doufám, že to krev nebyla!). Právě odjeli policajti. Musim říct, že tohle se šestliletýmu dítěti vysvětluje špatně a mě samotný je stoho ještě teď zle," uvedla jedna z návštěvnic centra Ivana Böhmová.

Čin odsoudil primátor i senátorka

„Tuto informaci slyším poprvé od vás. Je to strašné! Jsem v šoku a velmi rozhořčen. Takové chování je nepřístupné," reagoval na dotaz Pardubického deníku primátor města Martin Charvát.

„To je něco neuvěřitelného, co je naprosto mimo mé chápání. Nerozumím tomu, jak někdo může útočit na rodinné centrum, které plní perfektně svou úlohu. Pokud se někomu nelíbí názory Olgy Pavlů, měl by jí to sdělit z očí do očí a ne tímto způsobem. Vždyť tady už jde o bezpečnost rodin s dětmi," kroutil nevěřícně hlavou radní Pardubického kraje Pavel Šotola, který je zodpovědný za neziskový sektor.

„Tento čin je jasným důkazem, že sílí extremismus. Tohle už není legrace! Někteří lidé zřejmě mají pocit, že si mohou dovolit vše. Je to děsivé a hodně nebezpečné. Je znát, že vulgarita ve společnosti je čím dál větší, už se přitvrzuje i na sociálních sítích. Tato akce by měla být šetřena jako trestný čin," prohlásila Miluše Horská, předsedkyně správní rady Koalice nevládek Pardubice, která poskytuje servis neziskovým organizacím v Pardubickém kraji. „Je vidět, že atmosféra strachu někomu vyhovuje," reagovala Miluše Horská na další útok na toto centrum.

Trestný čin

„Policie případ šetří jako trestné činy poškozování cizí věci a násilí proti skupině osob a jednotlivci. Pachatelům může hrozit až tříletý trest odnětí svobody," uvedla mluvčí pardubické policie Jana Drtinová. Policie zároveň vyzývá případné svědky útoku, aby se přihlásili na nejblizší policejní služebně případně na lince 158.

Rodinné centrum Kašpárek v Pardubicích vzniklo jako volnočasové středisko pro rodiče s dětmi, miniškolka, herna a je centrem nejrůznějších občasnkých aktivit. Pořádalo mimo jiné i sbírky potřeb a ošacení pro uprchlíky. Vede jej místopředsedkyně základní organizace Strany zelených Olga Pavlů.